skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Ik ben oud

Ik ben jarig vandaag. Ja, dank. Vijfenvijftig geworden. Schoon aan de haak. En dat is oud, 55. Misschien niet zo oud als het vroeger was, maar nog steeds oud.

Los van het feit dat het steeds vaker ook daadwerkelijk zo voelt, kwam ik daar van de week ook weer achter toen ik wat oude kranten onder ogen kreeg. Vooral bij het openslaan van de zaterdagse UIT-pagina van het Nieuwsblad van het Noorden was de boodschap onmiskenaar: je bent oud (ja, ik ben nog van de generatie-Nieuwsblad).

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Wat de boodschap zo onmiskenaar maakte? Die tientallen advertenties van Drentse en Groningse disco’s, dancings en feestzalen die ik toentertijd minimaal eens, maar in vele gevallen vaker mocht bezoeken. Een enkele uitgaansgelegenheid bestaat nog steeds, maar verreweg de meeste hebben door de tand de tijds, de veranderende regelgeving of door andere interesses bij de jeugd het loodje moeten leggen.

Eens kijken, wat was er een handjevol decennia geleden in ‘t Noorden op een zaterdagavond zoal te doen? Dancing Nijdam in Eelde ontvangt de Rowdies, lees ik. Bij De Kruisweg in Marum treden The New Shuffles op. De Postwagen in Tolbert heeft een heus Pa en Ma Bal. Wie Ellen and the Moodmakers aan het werk wil zien moet naar Café Doorenbosch in Warffum. Mike Berry en de Out-Laws, wat een tribute aan Buddy Holly schijnt te zijn, staan in Dancing Mast in Eext. Terwijl Huize Maas in Stad deze zaterdag een heuse drive-in disco organiseert. Ook in Stad: Trio Hommy in Club Exclusive in de Poelestraat.

Voor ordinaire disco kun je terecht in Parkzicht in Veendam, in Zaal Balk in Zuidhorn, Boonstra in Peize, Brandsen in Stedum, en in de Skopjes in Harkstede, Beilen en Emmen. In Bar-dancing De Doedelzak in Tolbert staan de Crisito’s. Dichter bij huis draait Eelco, ‘de bekendste dj van het Noorden’, in De Vriezerbrug in Tynaarlo. In De Gouden Leeuw in Zuidlaren treedt Black Lake (uit Zwartemeer, jawel) zowel zaterdag als zondag op, terwijl niemand minder dan Erik de Zwart komt draaien in De Oude Snik in De Punt. Keuzes, keuzes, want de White Corner in Norg heeft Veronica’s Pats Boem show weten te strikken.

En dan hebben we de échte kleppers nog niet eens gehad. BZN geeft namelijk acte de présence in Takens in Balkbrug, terwijl Pruim in Zevenhuizen iedereen weer ‘ns de loef afsteekt met De Dolly Dots. En dan heb ik het nog niet eens over de Boogie Bar in Barger-Oosterveld, Parkzicht in Assen, Night Fever in Winschoten, het Hof van Rolde, Bar Looks in Roden en Temptation in Appingedam. Daar is het ieder weekend zo hutje mutje afgeladen dat de uitbaters hun advertentiegeld wijselijk in de zak houden.

Komt daar nu ‘ns om. In een zuipkeet kun je terecht, als corona het tenminste toelaat. Ja, ik word echt oud. 55 alweer. Maar nogmaals dank. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top