skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Surhuisterveen

Surhuisterveen, wie kent het niet. Het dorp is er één van de twaalf in de gemeente Achtkarspelen, net aan de verkeerde kant van de Fries-Groningse grub.

Je zou Surhuisterveen, of Surhústerfean of kortweg it Fean, kunnen kennen van de profronde van Surhuisterveen, een jaarlijks terugkerend wielercriterium. Wie hebben die vermaarde ronde niet gewonnen? Jan Raas, Joop Zoetemelk, Adrie van der Poel, Jeroen Blijlevens, Marco Pantani, Erik Zabel, Alberto Contador, Bauke Mollema, Peter Sagan, Chris Froome, Tom Dumoulin, Geraint Thomas – allemaal stonden ze in Surhuisterveen op het hoogste schavotje, en kregen ze drie pakkerds van Miss it Fean plus een bolle van bakkerij AJ van der Bijl.

Ligt je hart niet bij wielrennen, dan zou je Surhuisterveen kunnen kennen van (voormalig journalist maar vooral bekend geworden als) CDA-politicus Joop Atsma, wiens wieg in 1956 in het dorp heeft gestaan. Een andere beroemde Feaner: de schromelijk onderschatte woordkunstenaar, liedjesschrijver en muzikant Meindert Talma, die de wereld verblijdde met klassiekers als Arjen Robben en Frenkie de Jong.

Het was daarom wellicht niet geheel toevallig dat de Groningse activist Dimitri Knobbe samen met een kompaan Surhuisterveen afgelopen zaterdag had uitverkoren voor zijn anti-zwarte piet-demonstratie.

Of nou ja, demonstratie… De twee stonden doodgemoedereerd met een wit t-shirt over hun kloffie, met daarop ‘Zwart Piet is racisme’, voor het gebouw van de gemeentewerken van Achtkarspelen de intocht van Sinterklaas  gade te slaan. Handen in de zakken en met een blik van ‘wie doet ons wat’. Als je even met je ogen had geknipperd, dan had je het onverschrokken duo niet eens opgemerkt.

Knobbe had z’n demo niettemin aangekondigd, want zo hoort dat in Nederland. Je gaat niet onaangekondigd rotzooi lopen schoppen. Vandaar dus dat er een politiemacht van enkele tientallen agenten op de been was, bijgestaan door politie te paard en een speciaal droneteam. Je kunt in het land van Grutte Pier immers maar nooit weten.

Nou, dat verkapte ME-peloton bleek geen overbodige luxe. Zo’n honderd jeugdige Friezen kregen de twee oproerkraaiers al ras in het snotje. Die hadden, verkleed als zwarte pieten, aan de andere kant van de straat een tegendemonstratie op touw gezet. Daardoor duurde het protest van Knobbe-en-kompaan zegge een schrijve zes minuten.

De opgetrommelde politiemacht greep keihard in: de twee werden – voor hun eigen veiligheid – gevraagd te vertrekken, waarop ze onder politie-escorte naar hun geparkeerde auto werden begeleid. Honderd jeugdige Friese cultuurbewaarders achtervolgden ze en lardeerden hun vertrek met zwaar vuurwerk, zagen getuigen.

‘Protest tegen Zwarte Piet in Surhuisterveen zonder incidenten verlopen’, vond de Leeuwarder Courant. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top