Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

Top 10 best gelezen verhalen op darch media in 2018

Alles voor de ‘kijkcijfers’ en de kliks? Nee, natuurlijk niet. Maar onze schoorsteen moet ook roken, en natuurlijk is het (voor menigeen) interessant om te weten welke verhalen en columns het best hebben ‘gescoord’ c.q. het meest zijn gelezen dan wel het best werden gewaardeerd. Vandaar dus hierbij: de top tien van verhalen/columns dit het afgelopen jaar op darch media het best werden gelezen. Inclusief links – mocht je er één of meerdere hebben gemist.

Overigens zegt deze top 10 alleen iets over mijn verhalen die op déze site het beste werden gelezen. Verhalen als Hotze de Roos, wie is er niet groot mee geworden? en Wordt Ted Cruz voldoende gehaat om in Texas te verliezen?, werden via Blendle ook veel gelezen. Maar dit geheel ter zijde.

 

1. Johan Derksen: ‘Wat ik doe is legale oplichting’

Interview met Johan Derksen, de ex-hoofdredacteur van Voetbal International, naar aanleiding van zijn overstap deze zomer van RTL/Voetbal Inside naar Talpa/Veronica Inside. Een longread over die opmerkelijke transfer (“Ze hadden ons voor ‘n prikkie kunnen behouden”), over Amerika, over Trump (“Die man is democratisch gekozen, toch?”) over de blues, over talkshow-gekkies, en ja, natuurlijk ook nog even over VI.

2. Rust zacht, Bert

Column bij het overlijden van mijn voormalige VI-collega Bert Nederlof.

3. Richard Vennema, zoon van de Leeuw van Groningen

Interview met Richard Vennema, de buitenechtelijke zoon van keeper en GVAV-icoon Tonny van Leeuwen. Over de vraag die ik 27 jaar eerder niet had durven stellen, over de faam van zijn vader, over het voetstuk waarop hij staat in Groningen (“Soms denk ik wel eens: kan ‘t een béétje minder?”), over z’n maatje Piet Fransen, en over de wijze waarop FC Groningen omgaat met z’n helden (“Die hebben dus helemaal niks bijgedragen aan dat standbeeld”).

4. Groeten uit Grolloo

Aankondiging van het op handen zijnde interview met Johan Derksen.

5. Een stomdronken Brood, bakken met regen, en een spervuur aan blikjes

Een reconstructie van het – voor mij – legendarische popfestival van Tynaarlo, dat in de stromende regen plaatsvond op 10 juni 1978, en waar onder anderen Herman Brood & his Wild Romance acte de présence gaf. Een reconstructie aan de hand van mijn persoonlijke herinneringen, van getuigeverklaringen (organisator Tim Aardse, ariest Jan Rot, festivalgangers Jan Dijk en Jan-Waling Huisman, en toenmalig recensent Syp Wynia). Conclusie: “Popfestival Tynaarlo sensationeel afgerond door Herman Brood.” Waarvan akte.

6. Zijn de nabestaanden van Bulter en Bierling eigenlijk al schadeloos gesteld?

Column over de schadevergoeding die de nabestaanden van de treinkapers eisen van de Nederlandse staat.

7. Roddel en achterklap houden de herinnering aan Willeke Dost levend

Reportage over de geheimzinnige verdwijning van het meisje Willeke Dost (destijds vijftien jaar oud) uit het Drentse Koekange, nu al weer 27 jaar geleden. Een minitieuze reconstructie (naar aanleiding van het feit dat er ruim een kwart eeuw na dato nog weer mensen naar haar lichaam wilden graven) aan de hand van getuigenverklaringen, oude krantenartikelen, televisiereportages en een tijdslijn, in de hoop enig licht in de duisternis te kunnen verschaffen, dan wel de zaak onder de aandacht te houden.

8. De oorzaak van mijn bijna dood-ervaring

Een persoonlijk relaas (c.q. terugblik dan wel reconstructie) over een op ‘t oog onschuldige en tamelijk veilige operatie, die uitdraaide op een levensveranderende ervaring, omdat de Wet van Murphy zich keer op keer op meedogenloze wijze liet gelden. Een reconstructie, waarin geen detail ongesproken blijft, over de aanleiding van de ingreep, over de gevolgen, en over de nasleep. En over een vergelijkbare situatie die zich jaren later afspeelde in het Amerikaanse South Carolina, en die voor Lewis Blackman een fatale afloop kende.

9. Kuifje per skateboard door Afrika

Een interview met de 29-jarige Pim van der Wardt alias Pomsy uit het Drentse Ansen, die per skateboard door Afrika trok, met zijn filmcamera in de aanslag. Pim verhaalde over skaten in Afrikaanse miljoenensteden, de verschillende mensen die hij er ontmoette, de keer dat hij werd overvallen, de vriendschappen die ontstonden, en over zijn wens om de 250 uur film die hij schoot als documentaire op het IDFA te laten draaien.

10. Peter Norman, de vergeten Black Power-demonstrant

Reportage over het Black Power-protest, dat precies vijftig jaar geleden plaatsvond op de Olympische Spelen van Mexico City. Iedereen kent het verhaal van de twee protesterende Amerikanen met een gehandschoende vuisten in de lucht, maar hoe zat het precies met die derde demonstrant; de blanke Australiër Peter Norman? Vooral Norman, die stierf als een berooid en miskend man, betaalde een hoge prijs voor zijn principes. •

 

 

Back To Top