skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Zijn de nabestaanden van Bulter en Bierling eigenlijk al schadeloos gesteld?

Kunt u zich nog herinneren dat de Verenigde Staten van Amerika werd aangeklaagd door de nabestaanden van Osama Bin Laden? Amerikaanse Navy SEALs hadden de terroristenleider namelijk in koelen bloede doodgeschoten. Op 1 mei 2011 waren die – onder de naam Operation Neptune Spear – de schuilplaats van de al-Qaida-baas in Afghanistan binnengedrongen. Navy SEAL Robert O’Neil was degene die de fatale schoten loste.

U weet dit niet meer? Dat kan kloppen. Is nooit gebeurd. Die Amerikanen hadden de Bin Ladens zien aankomen, zeg.

Niet erg realistische hypothese? Och. De nabestaanden van Max Papilaja en Hansina Uktolseja klaagden de Nederlandse staat wel degelijk aan, en wilden zelfs een schadevergoeding. In hun ogen waren deze twee treinkapers namelijk standrechtelijk geëxecuteerd door Nederlandse mariniers, op bevel van de regering. De dood van Max en Hansina was onnodig en was het gevolg van buitensporig geweld. Ze waren bovendien al zwaargewond en hadden recht op een eerlijk proces, aldus de nabestaanden.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Dat laatste is zeker waar. Maar laten we even realistisch blijven. Vuur bestrijd je met vuur. En valse katten pak je niet met fluwelen handschoentjes aan.

Ja, ik weet ‘t. De ene terrorist is de andere niet. En voor de ene zaak valt wat meer te zeggen dan voor de andere. Alle begrip voor de Molukse zaak. Maar laten we beestjes wél gewoon bij de naam blijven noemen. De Zuid-Molukkers die in de zomer van 1977 een trein kaapten bij De Punt, en daarbij 54 mensen bijna drie weken lang gijzelden, waren natuurlijk wel gewoon terroristen.

Liesbeth Zegveld, de advocaat van de nabestaanden, huilde de afgelopen maanden krokodillentranen. Het gejammer schoot niet alleen in het verkeerde keelgat bij de militairen van toen, maar ook bij menig gegijzelde van destijds.

Bij Roelof Kamphuis bijvoorbeeld. Hij was op 23 mei 1977, met twaalf jaar, de jongste gegijzelde. “Het was een terreurdaad”, zegt hij. “De gegijzelden waren de slachtoffers, niet de kapers. Wij hebben nooit een excuus of een schadevergoeding gekregen.”

De rechter was vandaag dezelfde mening toegedaan. Vrij vertaald: waar gehakt wordt, vallen nu eenmaal spaanders, vond hij, en hij was het eens met de landsadvocaat. Die had betoogd dat er slechts noodzakelijk geweld was gebruikt en dat er geen sprake was geweest van een executie.

Weet je wat een executie was? Het doodschieten van Leo Bulter en Bert Bierling, in 1975, in Wijster.  Zijn hun nabestaanden eigenlijk al schadeloos gesteld? •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top