skip to Main Content
Est. JUNI 2015

‘n Avondje netwerken met Henk de Haan

Henk de Haan (56) is ex-voetballer, voormalig Rabo-employee, eigenaar van het shirt van Altobelli en tegenwoordig entrepeneur (jaja). “Hartstikke mooi, ik hoef met niemand rekening te houden. Ja, met vrouw en dochters”, zegt de eigenaar van Henk Evenement’n. Al netwerkend gingen we avondje met hem op pad: Broez’n bij FC Groningen-Ajax.

Appje. Of ik zin hem om met hem mee te gaan naar FC Groningen-Ajax, vraagt Henk de Haan. Ja, wat denk je zelf, Henk? Pompom.

De Haan heeft drie seizoenskaarten bij de FC. En regelmatig nodigt hij relaties uit zijn enorme LinkedIn-pool uit om een middagje (of avond) met hem mee te gaan naar de Euroborg. Want De Haan weet hoe het werkt. Veel extraverter dan hij worden ze niet meer gemaakt. Menig ZZP’ers heeft er een broertje dood aan, maar het hoort er nu eenmaal bij. En Henk de Haan – met dit keer zijn dochter aan z’n zijde – kan het als de beste: netwerken.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Handje hier, knikje in de verte daar. “Moi eem!” Dan weer een vluchtig gesprekje. Z’n hartelijkheid werkt aanstekelijk. Natuurlijk schuifelen veel oud-collegavoetballers voorbij. Harris Huizingh, Johan Tukker, Anne Mulder, Rob McDonald. En af en toe zelfs een voormalig minister (Henk Bleker).

Niks te zoeken

Henk de Haan werd landelijk bekend dankzij de Europese invalbeurten met FC Groningen, zijn onvermijdelijke bügel, én een interview in Voetbal International. Dat zat zo. VI-journalist Emile Schelvis had bij de promotie van Veendam in 1986 geschreven dat die club in de eredivisie ‘helemaal niks te zoeken had, met spelers als Henk de Haan’. Moet je net bij De Haan zijn. Hels was-ie!

“Heb ik ‘m ook op aangesproken, want wat was ik kwaad. Beweerde hij dat er wat was weggevallen. Ja, ammehoela. Maar goed, ik heb ‘m vervolgens uitgenodigd op m’n verjaardag. Ik woonde nog bij m’n ouders thuis, al m’n collega’s waren er, en Emile kwam inderdaad langs. Heeft-ie een prachtig verhaal van gemaakt. Zodoende heeft ie het weer een beetje goed gemaakt.”

Eigen benen

Zo’n jaar of zeven staat Henk de Haan inmiddels met z’n bedrijfje op  eigen benen. Daarvoor was hij maar liefst 28 jaar in dienst bij de Rabobank. Adviseur op de vestiging in Delfzijl. Het leeuwendeel van die tijd ging dat met heel veel plezier. Maar aan het einde ging het wat wringen.

“Ik werd vanuit de directie regelmatig op de vingers getikt, als ik weer ‘ns ergens in de media opdook”, zegt De Haan. “Dan vroeg de directeur weer of ’t een tikje minder kon. ‘Denk er aan dat je bij de Rabobank in dienst bent, Henk’, kreeg ik dan te horen. Het was ze iets te uitbundig allemaal.”

Doping

De relatie werd écht op scherp gezet toen Rabo-renner Michael Boogerd werd betrapt op doping. De Haan tweette hoe teleurgesteld hij was in de Hagenees, waarop Jakhals Erik Dijkstra prompt  aan de lijn hing. “Ha, een Rabo-medewerker met een mening!”, riep Dijkstra. “Kom maar langs”, zei Henk.

Als je de naam Boogerd ook maar één keer noemt, hoef je morgen niet terug te komen’, dreigde Rabo Nederland toen Erik Dijkstra een itempje op wilde komen nemen.

Waren ze bij de bank niet zo blij mee. De Haan: “Directie in de stress. ‘Weet communicatie hiervan?’, vroeg de directeur. ‘Nee, loop ik zo even langs’, zei ik. Communicatie in de stress. Niet veel later: Rabobank Nederland in de stress. Lang verhaal kort: we zouden dat item om tien uur opnemen, krijgt ik om vijf voor tien een bericht van Rabo Nederland. ‘Als je de naam Boogerd ook maar één keer noemt, hoef je morgen niet terug te komen’. Hebben we ’t maar ergens anders over gehad haha. En ’s avonds deed Rabo-topman Wijffels in het Journaal z’n zegje over de affaire-Boogerd. Kwam ook wel wat beter over, natuurlijk.”

Kranig partij

Ondertussen biedt de FC de Amsterdammers kranig partij. De Ligt kopt op de paal, Doan verzuimt de thuisploeg aan de leiding te brengen. De twee kenners vrezen waar dit op uit gaat draaien: Ajax gaat straks ‘gewoon’ met een zwaarbevochten 1-0 zege aan de haal. Dat kun je op je vingers natellen.

Tegenwoordig hoeft De Haan geen rekening meer te houden met directies of afdelingen communicatie. Hij is eigen baas bij Henk Evenement’n. “Ik kan doen wat ik wil, en hoef met niemand rekening te houden. Ja, met m’n vrouw en dochters. That’s it.”

Schoolreisje

Het bevalt hem niet alleen uitstekend – het gaat hem ook nog ‘ns heel erg goed af. Hij organiseert bingoavonden, pubquizzen, Max Verstappen ‘bedevaarten’, voetbalreizen, hij is in te huren als spreker, doet af en toe aan cabaret (of iets anders in het theater, al dan niet in het gezelschap van Pé(ter) (Daalemmer) de Haan), én hij organiseert personeelsuitjes (naar Schiermonnikoog). “Ik laat mensen hun schoolreisje herbeleven”, schrijft De Haan daarover op zijn Facebook-pagina. De zomer komt er weer aan, en De Haan verkneukelt zich nu al.

De Haan: “Dan charter ik een eigen boot en varen we af. Als ’t tij het toelaat even zeehondjes kijken onderweg, kopje koffie op de boot, uurtje fietsen na aankomst, gezellig lunchen, beetje strandzeilen, barbecuetje aan het einde van de dag, heerlijk man.”

De twee ‘kenners’ krijgen gelijk. Ajax gaat inderdaad ‘gewoon’ met een 1-0 overwinning aan de haal door een doelpunt van Huntelaar. De Haan had nog wel even de VAR in actie willen zien bij de vermeende handsbal van Tagliafico, maar krijgt z’n zin niet.

Henk de Haan verkneukelt zich nu al weer op het zomerseizoen. Lekker de mensen hun schoolreisje laten herbeleven

Onmiddellijk na het laatste fluitsignaal is De Haan een paar minuten stil. Kennelijk toch even de teleurstelling verwerken, want netwerkende ZZP’er of niet: Henk de Haan is toch vooral ook (nog steeds) supporter. De stilte duurt echter niet lang, want even later is Henk de Haan, met een potje bier in de hand, al weer vrolijk aan het handen schudden. “Moi Johan, alles goud?” •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top