skip to Main Content
Est. JUNI 2015
Hoe Een Slepende Voetbaltwist Een Drents Dorp Verscheurt

Hoe een slepende voetbaltwist een Drents dorp verscheurt

Ultieme aartsrivalen als Inter en AC Milan of Genoa en Sampdoria doen het al jaren met frisse tegenzin doch zonder wanklank: het delen van hun stadion. Maar kom daar ‘ns om in godbetert 2e Exloërmond. Voetbal, en de daaruit voortvloeiende haat, nijd, kinnesinne en racune, splijten dit Drentse dorp in tweeën. ‘Het dorp is aan flarden.’

TEVV, wel eens van gehoord? De club, voluit Tweede Exloërmondse Voetbalvereniging, zal buiten de Kanaalstreek maar weinig mensen iets zeggen. Sterker nog: buiten Drenten en Groningers zullen maar weinig Nederlanders het dorp 2e Exloërmond ten noorden van Emmen en bezuiden Stadskanaal kunnen plaatsen. Het lintdorp met z’n vier kerken, dat werd gesticht in 1853, telt dan ook niet meer dan 2500 zielen.

Toch zou bij het horen van de naam TEVV bij voetballiefhebbers op leeftijd een belletje kunnen gaan rinkelen. Want in de jaren zeventig en vooral tachtig, was de amateurclub regelmatig gastheer van tal van Europese topclubs. Die kwamen, in de aanloop naar wéér een slopend voetbalseizoen, hun trainingskampen opslaan in de Drentse bossen. Dat was de verdienste van de lokale trainer annex regelneef Jan Wardenburg. Die kon namelijk goed met Johan Cruijff, waardoor FC Barcelona vele bouwvak-vakanties in Drenthe kwam buurten.

Back To Top