Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

Kroniek van een rampseizoen

Het is zover. FC Groningen is zondagmiddag voor de derde keer in z’n bestaan gedegradeerd naar de eerste divisie. Niet dat het als een verrassing komt. Wie nog eens terugkijkt op het voorbije voetbaljaar zag deze onvermijdelijke stap terug al van mijlenver aankomen. Kroniek van een rampjaar, het slechtste eredivisieseizoen ooit voor de FC.

Wat vooraf ging: FC Groningen eindigde afgelopen seizoen twaalfde, nadat onder de vertrekkende trainer Danny Buijs de laatste zeven wedstrijden werden verloren. Al op 26 januari 2022 werd bekend dat Frank Wormuth de nieuwe coach zou worden.

Sterkhouder Bjorn Meijer werd medio april voor zes miljoen euro verkocht aan Club Brugge. De zomerse versterkingen heten Michael Verrips, Isak Määttä, Liam van Gelderen, Nordin Musampa, Joey Pelupessy en Ragnar Oratmangoen.

3 augustus Spelers goed verkopen is één ding, minstens even goede vervangers halen een ander. Al diep in de voorbereiding begint het getouwtrek om Jørgen Strand Larsen. Bologna en Middlesbrough melden zich, maar technisch manager Mark-Jan Fledderus ziet dat er meer in het vat zit. Gevolg: een mokkende spits en onrust in de spelersgroep. Of beter: mokkende spitsen. Want ook Michael de Leeuw is ontevreden.
7 augustus Nog geen kwartiertje duurt de gedachte dat het voor FC Groningen wel eens wat kan worden dit seizoen. In een zonovergoten Euroborg komt de FC thuis tegen laagvlieger Volendam al snel op 2-0, maar die voorsprong wordt ook weer even gemakkelijk weggegeven. Dat belooft weinig goeds.
8 augustus RTV Noord-analist Wim Masker heeft het al meteen goed gezien. ‘Ik vrees dat FC Groningen niet veel beter is dan Volendam of Excelsior.’
10 augustus Voor de wond écht gaat etteren wordt er ingegrepen: Michael de Leeuw mag naar Willem II, even later gevolgd door Wessel Dammers.
22 augustus De moeizame thuiswinst tegen Go Ahead Eagles verbloemt het één en ander. Zo wordt duidelijk dat op Corpus den Hoorn tijdens de training – hoewel de competitie nog maar drie wedstrijden op gang is – veel ontevreden FC-spelers rondlopen, onder wie Suslov.
31 augustus De kogel is door de kerk: Strand Larsen vertrekt naar Celta de Vigo. De Duitser Florian Krüger en de Amerikaan Ricardo Pepi moeten hem doen vergeten.

‘De Grote Markt is ver weg’, constateert Frank Wormuth al begin september

4 september FC Groningen verliest thuis van Vitesse. Ook Frank Wormuth ziet het dan al somber in. ‘De Grote Markt is heel ver weg’, constateert de coach.
8 september Het blijft onrustig op het trainingsveld. Daarbij valt op dat Cyril Ngonge maar al te vaak een negatieve hoofdrol voor zich opeist. De Belg wordt dan ook teruggezet naar het tweede. Dat zal ‘m leren.
25 september Frank Wormuth, die achter zijn rug om door de spelers ‘opa’ wordt genoemd, heeft er ondanks alles nog vertrouwen in. Zegt hij. ‘De zee is onrustig, maar we zitten in de boot en gaan niet onder.’
6 oktober Het is nog maar begin oktober, maar de pers rept voor de wedstrijd tegen RKC al van de eerste ‘must-win’ van het seizoen. Dat de zaakwaarnemer van Wormuth in de aanloop een boekje open doet helpt niet. Als RKC vervolgens te sterk blijkt (3-2, met rood voor Radinio Balker), verschijnt ook de eerste gifbeker al op tafel.
14 oktober Frank Wormuth lijkt de wanhoop al nabij. ‘Maak alsjeblieft geen persoonlijke fouten meer’, smeekt hij zijn spelers voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Twente.
16 oktober Na de eerste must-win en de gifbeker is het half oktober al alarmfase 1 bij FC Groningen, als (kansloos) wordt verloren van FC Twente.
17 oktober Ook het vertrouwen van de fans van FC Groningen is tot onder het nulpunt gezakt. ‘Ik ben bang dat FC Groningen degradeert’, luidt de stelling in het Lopend Vuur op de website van RTV Noord. Tachtig procent van de in totaal 8175 stemmers vreest inderdaad het ergste.

RTV Noord brengt het bijtincident van de hond van Paulos Abraham naar buiten en gaat in de ban

19 oktober Eindelijk een lichtpuntje. FC Groningen kan nog winnen, al is het dan van een eerste divisionist (FC Dordrecht) in de beker.
23 oktober Wat een week! FC Groningen trekt de winning mood van de bekerwinst nog even door. PSV wordt in een spectaculair duel met 4-2 verslagen. Ineens is er weer hoop. Grote held is invaller doelman Jan de Boer alias Boeroe. In deze donkere FC-dagen alle reden om even na te genieten.
3 november Op het veld is het al niet veel, maar daarbuiten is het niet veel beter. De hond van Paulos Abraham bijt de chihuahua van de buren dood, maar RTV Noord – dat het nieuws brengt – is de gebeten hond. De omroep gaat in de ban.
6 november Was de manier waarop de club het bijtincident PR-technisch aanpakte al niet zo handig – coach Wormuth creëert andermaal een mediastorm, door de spelersboycot voor de camera van ESPN te vergelijken met de Iraanse vrouwenprotesten. Oeps.
11 november Ook de supportersvereniging ziet de bui al hangen en heeft een ‘stevig maar goed gesprek’ met directeur Wouter Gudde.
14 november Barbertje hangt, Frank Wortmuth wordt ontslagen. Technisch manager Fledderus zegt over de aanstelling van de Duitser dat er een ‘grote inschattingsfout’ is gemaakt. Wormuth slaat terug en spreekt van een ‘werksituatie die geestelijk onveilig’ was.
Het is trouwens het dagje wel: Cyril Ngonge en Nordin Musampa verschijnen in kennelijke staat op de training en worden naar huis gestuurd.
21 november Wie gaat Wormuth opvolgen? De namen van Dick Schreuder, Dick Lukkien en Joseph Oosting duiken op. Trainers-van-naam lijken echter niet staan te dringen. Een degradatie op je cv staat immers ook weer zo slordig.
1 december Tijd voor harde actie: FC Groningen is de grillen van Ngonge zat en neemt afscheid van z’n – in potentie – beste speler (en man van het doelpunt van het jaar).
2 december Een trainer-van-naam strikken is niet gelukt: assistent Dennis van der Ree wordt tijdelijk hoofdcoach, zegt de FC.
2 januari Om uiteenlopende redenen wil geen buitenstaander z’n vingers aan de FC branden. Van der Ree maakt het seizoen af.

De supportersvereniging zegt middels een brief aan de RvC het vertrouwen op in Fledderus

8 januari Als er al hoop was op een flitsende herstart na de extra lange winterstop, dan wordt die meteen de bodem ingeslagen: de tweede seizoenshelft begint dramatisch, met een nederlaag bij directe concurrent Excelsior.
10 januari De supportersvereniging luidt nogmaals de noodklok. ‘De selectie is niet goed genoeg.’ De fans hebben bovendien een brief naar de RvC van de FC gestuurd, waarin ze het vertrouwen in Fledderus hebben opgezegd.
12 januari Opnieuw een pikzwarte dag. De FC gaat in de eigen Euroborg af als een gieter en verliest voor de beker met 3-2 van de amateurs van Spakenburg. Dennis van der Ree spreekt van een nieuwe ondergrens.
18 januari Fledderus maakt een begin met het halen van nieuwe spelers. Of het versterkingen zijn moet nog maar blijken, maar Bech Sørensen, Johan Hove en Aimar Sher zijn de eerste drie. In de weken die volgen schuiven ook Matej Chalus, Oliver Antman en Elvis Manu nog aan.
20 januari Fledderus heeft kennelijk nogal wat vertrouwen in zijn aankopen, want Neraysho Kasanwirjo mag naar Feyenoord.
26 januari Er wacht een week van de waarheid, met wedstrijden tegen directe concurrenten Cambuur (thuis) en Volendam (uit). De week verloopt (opnieuw) desastreus, want tegen beide twee zwakke broeders wordt verloren.
Vooral de wedstrijd tegen de Friezen wordt een nieuw dieptepunt. Uitgerekend oud-FC’er Daniël van Kaam velt het vonnis en een dozijn supporters komt het veld op om verhaal te halen. Ook drie dagen later achter de Dijk in Volendam is het vlees noch vis.
30 januari Ook dat nog: twee leden van het driekoppig stichtingsbestuur FC Groningen Beheer stappen op, omdat hun namen worden genoemd in een fraudezaak.

Het rampseizoen eist een nieuw slachtoffer: Mark-Jan Fledderus moet hangen

3 februari Het rampseizoen eist opnieuw een slachtoffer: ook Mark-Jan Fledderus – door velen gezien als één van de hoofdoorzaken – krijgt de wacht aangezegd. Beste moar weer. Directeur Wouter Gudde heeft het er maar moeilijk mee.
5 februari Een kinderhand is gauw gevuld. FC Groningen speelt gelijk tegen Twente, er is weer een sprankje hoop. ‘Het kan nog!’
8 februari Dennis van der Ree krijgt hulp: oud-trainer Hans Westerhof wordt zijn adviseur. Oude liefde roest niet.
11 februari FC Groningen heeft na z’n zes januari-aanwinsten nóg een versterking in petto: 22-voudig international Jetro Willems schuift aan.
16 maart Degradatie of niet: talent Thijmen Blokzijl tekent bij en dat geeft de burger moed.
19 maart Geen toeval, maar vlak voor de derby tegen sc Heerenveen lekt uit dat Dick Lukkien komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer wordt. 76 procent van de RTV Noord-stemmers is daar blij mee.

Jetro Willems krijgt een flinke mep van een eigen fan

19 maart Het wordt een inktzwarte Derby van het Noorden. FC Groningen verliest, maar dat is niet eens het belangrijkste. Eerst probeert een FC-supporter het veld op te komen en even later krijgt Jetro Willems een behoorlijke mep op zijn hoofd van een eigen fan. Beiden – vader en zoon blijkt later – worden gearresteerd. Club en trainer besluiten aangifte te doen.
24 maart FC Groningen is nog niet af van Frank Wormuth, die een miljoen van de club wil hebben. De Duitser krijgt (deels) gelijk.
3 april De situatie wordt steeds penibeler, maar er zijn er die nog steeds geloven in handhaving. Voor hen is er echter nog maar één redding mogelijk: ontsla de trainer! Maar daar wil Gudde niet aan.
3 april Oh nee: wapens in het huis van Jetro Willems? Dat kan er ook nog wel bij. Uiteindelijk worden de soep niet zo heet gegeten.
15 april Zelfs de diehards verliezen langzaam het geloof, als ook de laatste strohalmen tegen Fortuna, FC Utrecht en RKC niet worden gepakt. Het gat met Emmen, Excelsior en Vitesse is intussen schier onoverbrugbaar geworden.

Een beker bier raakt de grensrechter: FC Groningen-NEC wordt al na een kwartier gestaakt

22 april Hoe groot is zo’n gifbeker wel niet? FC Groningen-NEC wordt na een kwartier gestaakt, als de grensrechter vanuit het publiek een beker bier tegen zich aan krijgt gegooid. Terechte beslissing, vindt onder anderen Gudde. De biergooier krijgt een oorvijg van een medesupporter én moet een nachtje brommen.
25 april FC Groningen-NEC wordt uitgespeeld zonder publiek en eindigt dramatisch: met direct rood, een strafschop tegen en 0-1. Alleen fans met een wiskundeknobbel beweren dat de FC nog een kansje op lijfsbehoud heeft.
4 mei Kan er ook nog wel bij: ophef over de timing van de lancering van Fandi’s retroshirt. ‘Hoe verzin je het?’
7 mei Je ziet het een seizoen lang aankomen, maar toch doet het pijn als het daadwerkelijk zover is: FC Groningen degradeert na een 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles. De eerste divisie wacht. Auw.

Nagekomen:
14 mei Het seizoen goed afsluiten, middels een puike partij tegen Ajax, in een volgepakte Euroborg? Had je gedacht. Hooligans gooien tot twee maal toe rookbommen op het veld, in een doelbewuste poging het duel te staken. Dat lukt.
17 mei Live een FC-wedstrijdje meepakken is er niet meer bij. Het duel met Ajax wordt zonder publiek uitgespeeld, uit naar Vitesse mogen geen fans mee en ook Sparta-thuis wordt zonder publiek gespeeld.
21 mei Misschien is dat maar het beste ook. In Arnhem wordt de FC afgedroogd.

Deze kroniek verscheen eerder op RTV Noord.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top