skip to Main Content
Est. JUNI 2015

De Zoenende Matroos is overleden – naar verluidt

U heeft het vast en zeker meegekregen: deze week overleed George Mendonsa op 95-jarige leeftijd. Mendonsa is de Zoenende Matroos, op de wereldberoemde foto van Alfred Eisenstadt. De foto, met daarop een matroos en een verpleegster in een innige omhelzing, werd op 14 augustus 1945 genomen op de ‘Amerikaanste’ plek aller plekken: Times Square in New York. Het haalde destijds de cover van Life Magazine, en stond in Amerika symbool voor de capitulatie van Japan en het einde van de tweede wereldoorlog.

Maar wás het wel George Mendonsa die, samen met de in 2016 aan longontsteking overleden Greta Zimmer Friedman, op die beroemde plaat stond? Daar zijn  vele geleerden, in de meest letterlijke zin van het woord, het nog altijd niet over eens. In de loop der jaren doken er namelijk vele stellen op die beweerden dat zíj het waren geweest die toevalligerwijs model hadden gestaan voor de Kissing Sailor-foto van Eisenstadt.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Glenn McDuffie, in 2014 op 86-jarige leeftijd overleden, en Edith Shain (91), die in 2010 overleed, waren er bijvoorbeeld van overtuigd dat zij op die veertiende augustus 1945 waren vereeuwigd. “Ik was zo buiten zinnen van geluk dat ik de straat oprende”, zei McDuffie tegenover Associated Press. “En toen zag ik die verpleegster. Zij zag mij het uitschreeuwen, met een lach op m’n gezicht. Ik ben gewoon recht op haar afgelopen en heb haar gezoend.”

McDuffie wist zelfs een forensisch expert aan zijn zijde, die hem op basis van een foto van hem op tachtigjarige leeftijd had geïndificeerd.

Aan het verhaal van Mendonsa en Zimmer-Friedman werd echter het meeste geloof gehecht. Op hen werd in 2012 zelfs een boek gebaseerd: The Kissing Sailor. Het boek schetst dat Mendonsa in Radio City Music Hall aan het kijken was naar een film die om vijf over één ’s middags was begonnen. Kort na het begin van de film kwam het bericht dat Japan zich had overgegeven, waarop de bioscoop leegstroomde. Mendonsa kwam daarop Friedman tegen, die een late pauze had van haar werk als tandartsassistente. Hun kus moet dus rond 2 uur ’s middags hebben plaatsgevonden.

Maar juist op het moment dat bijna iedereen ervan overtuigd was dat Mendonsa en Friedman hét kussende tweetal was, werd ook die versie aan flarden geschoten, en wel door een astronomische analyse.

Huh, wat?

Ja, de stand van de zon is gebruikt om verschillende personen uit te sluiten. Mendonsa en Friedman bijvoorbeeld, die rond twee uur ’s middags zouden hebben gezoend, kónden het volgens de wetenschap helemaal niet geweest zijn.

“Verschillende verhalen”, verklaarde astrofysicus Donald Olson van de universiteit van Texas State, “komen niet overeen met astronomisch bewijs. Op basis van de stand van de zon en schaduwen, zijn wij tot de conclusie gekomen dat de foto om 17:51 uur moet zijn genomen.”

Wellicht dat de voortschrijdende techniek ons in de toekomst nog weer nieuwe inzichten zal verschaffen. Tot dan nemen we maar aan dat George Mendonsa als de zoenende matroos model stond voor de foto van Alfred Eisenstadt.

Moge hij in vrede rusten. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top