skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Ruwe bolster, blanke pit en ‘n heel klein hartje

Kun je nagaan. Zelfs ik met m’n dik 50 jaar op de teller had niet haarscherp meer op m’n netvlies staan hoé goed Willem van Hanegem-de-voetballer wel niet was. Voor degene die dat óók niet meer weet, of die zich dat zelfs nóóit heeft gerealiseerd, is het (terug)kijken van de Andere Tijden Sport-docu een absolute must. Dat is 46 minuten lang alleen maar genieten geblazen. Oef. Wat was die man goed.

Je komt er dezer dagen – en zeker vandaag – niet onderuit: Willem van Hanegem, de op één na beste Nederlandse voetballer aller tijden, is 75 jaar geworden. Hij zou het zelf geen belediging hebben gevonden als die mijlpaal geruisloos aan hem voorbij was gegaan, maar dat kun je net denken. Alle invalshoeken zijn intussen belicht. Z’n fluwelen buitenkant links. Z’n kenmerkende uitspraken. Z’n uitwerking op de fans. Z’n humor. Z’n gemopper. Z’n relativeringsvermogen. Z’n liefde voor Feyenoord.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Ook ik was (ben) een bewonderaar van de voetballer Van Hanegem. Maar bijna nog meer intrigeert mij de mens. Ja, hij kon in en in gemeen zijn. Een pestkop en een loeder – en niet alleen ín het veld. Maar écht heel lang hoefde je niet te kijken om te zien dat er achter die ruwe bolster een blank pitje met een heel klein hartje schuil ging. Hoe vaak hebben we hem met z’n allen alleen al op televisie niet zien breken? Het was vooral ook díe Wim van Hanegem die mij nog het meeste aanspreekt.

Nooit zal ik het interview vergeten dat Kees Jansma met hem had, ogenschijnlijk op ’t erf van z’n boerderij. Het moet het voorjaar van 1978 geweest zijn, want Willem vertelt in tranen waarom hij niet meegaat naar het WK in Argentinië. Emo-tv avant la lettre – én recht uit ’t hart.

Ook mooi: Jack van Gelder die hem in Peptalk vraagt naar de overleden Johan Cruijff, waarna Willem door emoties overmand geen woord meer kan uitbrengen.  Of die keer dat hij bij Recht uit Rotterdam door iemand uit het publiek werd gevraagd naar Klaas en Louis – AZ-supporters met het syndroom van down én vrienden van De Kromme. Pure emotie, zonder opsmuk. Ook mooi: Willem die wordt toegezongen door z’n boezemvriend André Hazes, tijdens z’n afscheid (in 1983). En wat te denken van deze klassieke clash tussen hem en Louis van Gaal?

Wie Wim van Hanegem niet zo goed kent, zou wel ‘ns de indruk kunnen hebben dat ie vooral moppert om het mopperen. Maar dat is zeker niet zo. Zó moet je de kritiek op zijn Feyenoord ook zien.  Hij kankert omdat-ie begaan is. Uit pure liefde dus. Was sich liebt, das neckt sich. Zeker in het geval van Van Hanegem.

Hij voelt zich vaak verkeerd begrepen, vertrouwde hij me toe toen ik hem voor de eerste keer sprak, een miljoenmiljard jaar geleden. Het was in de zomer van 1990, kort nadat Nederland roemloos was uitgeschakeld op het WK in Italië. Mensen vonden dat ie maar negatief was, nadat ie had gezegd dat het Nederlands elftal – op Van Breukelen, Rijkaard en Van Aerle na – hem behoorlijk was tegenvallen.


Typisch Willem: “Ik had het liefst de 22 van Nederland een fantastisch WK zien spelen”, vertelde Van Hanegem. “Al denken de mensen vaak dat ik dat niet wil, of dat ik dergelijke gevoelens niet koester. Maar als Nederland verliest, verlies ik ook een beetje. Op de maandag dat ze terugkwamen uit Italië, heb ik even met de gedachte gespeeld om naar Schiphol te gaan, om ze op te wachten. Maar dat zou toch een beetje gek hebben gestaan. Maar omdat ik voel wat zij nu meemaken, geeft ik vaak wat tegengas. Ik wil ze graag behoeden voor wat kán gebeuren. Wordt helaas vaak verkeerd uitgelegd.” •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top