skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Eén van de weinige zekerheden in het leven: Dr. Denkers Kerstpuzzel

Eén van de grootste teleurstellingen van 2018? Het besluit van RTV Drenthe om de programmering op de schop te gooien, waarbij het spelletje Wiesdattan sneuvelde. Nog nooit van gehoord? Lijkt me sterk, maar vooruit: er werd een ‘Ehh’ van een bekende Nederlander (of bekende Drent) afgespeeld, waarna luisteraars ieder uur mochten raden wie er ‘Ehh’ zei. ’n Beetje Het Geluid van 538, maar dan dus met ‘n ‘Ehh’.

Simpel? Zal best. Maar ik was een fan. En verslaafd. En een regelmatige deelnemer. Regelmatige winnaar ook. Geen idee waarom de omroep er een punt achter zette. Waren de BN’ers op? Steeds dezelfde deelnemers/winnaars? Wéér die Darwinkel uit Beilen aan de lijn? Misschien. Maar missen doe ik ’t nog elke dag, dat Wiesdattan.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Gelukkig zijn er nog zekerheden in ’t leven die nóóit voorbij zullen gaan. Dr. Denkers Kerstpuzzel in het Dagblad van het Noorden is er zo één. Op de zaterdag voor Kerst staat ie in de krant. Nog maar een weekje geduld, mensen! Nog maar acht nachtjes slapen!

Ik kijk er al weer tijden naar uit. Komt dat ik er mee ben opgegroeid. Dr. Denker is een icoon in het Noorden. Waar ik ook woonde, in Gouda of Kampen, in Chicago of in Beverwijk – die veertig cryptische rebussen moésten worden opgelost. Alleen of – beter nog – met elkáár.

Wat er zo speciaal aan is? Dat is aan buitenstaanders – ook al zijn ’t fervente puzzelaars – nauwelijks uit te leggen. Die vinden veel van die rebussen namelijk véél te vergezocht. Begrijp me ook niet verkeerd: gemakkelijk zijn ze zeker niet. Van die veertig vierkantjes zijn er vaak een stuk of (pak ‘m beet) tien die vrij simpel op te lossen zijn. Zeker als je het aantal letters (vijf) weet, en het thema (religie). Dan is dit insekt hier met dat belletje ook door een minder begaafde puzzelaar eenvoudig op te lossen. Toch?

Maar na die vijf tot tien weggevertjes (hoewel, ik moet er ieder jaar weer even inkomen) begint het écht gepuzzel. Dan start het gepiep en gekraak. Dan begint ’t gevloek en slaat de frustratie toe. Zoeken ze een synoniem? Staat de ene letter ín de andere letter? Of erom? Erboven? Ernaast? Er achter? Links? Ver? Omgekeerd? Ertussen? Is het echt wat je ziet? Of zoeken ze juist een dubbele betekenis? Moet ik er zús naar kijken, of juist zó? Denk ik te moeilijk, of moet er juist nog een tandje bij?

En dan blijkt déze rebus, ondanks het aantal letters (zes) en het thema (boerenbedrijf), ineens niet meer zo simpel. Nee hè?

Voor mijn gevoel heb(ben) ik (wij) de Kerstpuzzel van Dr. Denker al zo’n veertig jaar tot een goed einde gebracht. Maar tegelijkertijd heb ik nog nooit de moeite genomen om de goede oplossing op te sturen. Want waarom ook? Voor de Olympische Spelen geldt het allang niet meer, maar voor de Kerstpuzzel van ’t Dagblad van het Noorden zeker wel: Meedoen is belangrijker dan winnen.

Nog maar een weekje geduld, mensen. Yay. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top