Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

Houveul hest zet? Vare. Veurige weke zeum

Ik schrijf deze column op nog geen honderd meter van de plek waar Jan Mulder op 4 mei 1945 het levenslicht zag. Dat kan haast geen toeval zijn. Ik ben namelijk fan van het eerste uur.

Ik weet niet of het voor iedereen geldt, maar ik kan me de momenten dat mijn helden mijn helden werden nog precies herinneren. De exacte tijdstippen dat ik Herman, Henk, Harry en Jan figuurlijk in mijn armen sloot, staan me nog helder voor de geest.

Met Herman (Brood) sloeg de vonk over op een regenachtige junidag in 1978 op het popfestival in Tynaarlo, toen de zanger vanaf het podium zat als een aap het publiek met lege bierblikjes begon te bekogelen. Met Harry (Muskee) was het raak toen een vriendje me op zijn pick-upje de eerste tonen van Distant Smile liet horen. En Henk (Veldmate) stal mijn hart toen hij in juni 1980 door middel van twee gave treffers tegen Heracles de een week eerder behaalde FC-titel nog wat meer glans gaf.

De liefde voor Jan (Mulder) ontstond dik een jaar later. Dankzij een pracht van een column – zijn eerste in de serie Scoren – in het voetbalmaandblad Elf. Sindsdien ben ik fan. Fan van de schrijvende Jan Mulder, om precies te zijn. Er bestaan voor mij namelijk drie Jan Mulders. Je hebt de voetballer Jan Mulder, je hebt de columnist Jan Mulder en je hebt de analist c.q. praatjesmaker Jan Mulder.

De voetballer Mulder was voor mijn tijd. Zijn knie had het al begeven voor ik goed en wel besefte dat er lucht in plaats van zand in een bal zat. De praatjesmaker Mulder vind ik ook best te pruimen (‘Marianne Timmer, Frits, Ma-ri-an-ne Timmer!’), maar die háált het niet bij de columnist Mulder.

Die ontdekte dus in 1981. Bijna zestien was ik. Het was de woordenwisseling tussen Jantje Mulder en de Winschoter slager Roege die de vonk bij mij deed overslaan. Ik was meteen verkocht.

Ik was zeven jaar en het zat er al in. Ik zette meer goals dan de andere pupillen. Het duurde niet lang of de mensen in de straat begonnen er lucht van te krijgen en vroegen zaterdagsmiddags hoeveel ik had gezet.

Slager Roege: Houveul hest zet?
Jan Mulder: Vare. Veurige weke zeum.
Slager Roege: Hier, hest n plakje.
Jan Mulder: Dankjewel Roege.

Aan die pracht van een dialoog konden Bredero, Bloem en Deelder een puntje zuigen. Sindsdien verslond ik ze, de epistels van Mulder, of ze nou in Elf, de Volkskrant, Elsevier of Humo stonden. Eerst snel Mulder lezen, dan de rest van de krant of blad.

Na 1990 kon de geboren Bennewolmer helemáál niet meer kapot bij mij. Waarschijnlijk had hij die maandag even geen onderwerp voor zijn wekelijkse kolom achterop de Volkskrant, want hij citeerde er vrolijk op los uit een interview dat ik had gehad met Volendam-verdediger Eric Steltenpool. Die had 17.000 tekens lang uitgehaald over mentaliteit, je het snot voor ogen trainen, het ten koste van alles willen winnen en de dood of de gladiolen. Koren op de kolen van de verfijnde stilist Mulder natuurlijk.

Jan Mulder woont na jarenlang Gooise Matras alweer een tijdje in Oost-Groningen. Ik mis zijn wekelijkse schrijfsels, al weten de media hem ook in Nieuwolda (gelukkig) nog altijd te vinden. Of ze nou Nouveau heten (‘Ik heb nog altijd zin in Johanna’), de Voetbalkrant, het AD of Winfried Baijens – stuk voor stuk zijn ze nog altijd geïnteresseerd in de mening of wat bloemrijke zinsnedes van Jan Mulder.

Het wrange is alleen wel dat ze dat vooral doen als er weer een generatiegenoot van hem is overleden, en dat gebeurt op zijn leeftijd nogal eens. Bobby Charlton, Ruud Geels of Franz Beckenbauer dood? Even Jan Mulder bellen. ‘Hij was beter dan hij zelf vond. Hij was ragfijn. Ruud Geels was een onderschatte stervoetballer’, spreekt Mulder dan, die zoals zo vaak de juiste woorden en toon weet te vinden.

Hopelijk praat en schrijft Jan Mulder nog vaak over (overleden) generatiegenoten in plaats van andersom.

Deze column was eerder te lezen op RTV Noord.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Scroll naar boven