Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

Donar-coach zoekt leuke dames

Ik zou het wel weten, als ik een vrouw was van middelbare leeftijd, of zelfs nog wat ouder: op date met één van de meest iconische Groningse coaches ooit. Goed, je moet ervoor naar Estland en al je gescharrel wordt voor volk en vaderland uitgezonden op tv, maar een kniesoor die daar op let.

Voor de Millennials en Gen Z-Groningers onder ons: Donar-coach Maarten van Gent deed de stad Groningen begin jaren tachtig van de vorige eeuw op z’n grondvesten trillen. De Rotterdammer met een bek als een scheermes gaf bestuursleden van onder uit de zak en zocht ruzie met iedereen die dat wilde. Zo waagde hij het zelfs om publiekslieveling Renso Zwiers uit Stad te verjagen. In de zomer van 1982 werd ‘m dat echter door alles en iedereen vergeven, toen hij de Groningse basketbaltrots z’n eerste landstitel in de historie had bezorgd.

Er gaan weken voorbij dat ik niet aan Maarten van Gent denk. Maar van de week, onderuit gezakt in ons huisje in de duinen van Terschelling, na een heerlijk dagje uitwaaien op een bevroren strand, zag ik ‘m ineens op tv voorbij komen. Of er vrouwen waren die het zagen zitten om bij Maarten in Estland op bezoek te komen voor een date, wilde de voice over van Winter vol Liefde weten. Maarten was namelijk op zoek naar een leuke dame.

‘Hé! Da’s Maarten van Gent!’, riep ik uit.
‘Wie?!’, klonk het uit de keuken.
‘Maarten van Gent! Kampioenmaker! Donar! 1982!’

Van Gent was midden jaren tachtig als coach van het Belgische Hellas Gent voor het eerst in (toen nog) Sovjetrepubliek Estland geweest en raakte op slag verliefd. Nadat Glasnost en Perestrojka er een paar jaar later voor onafhankelijkheid en verlichting zorgden, zag hij zijn kans schoon. Hij bouwde eigenhandig een stal om tot woning, coachte hier en daar nog wat, verdiende z’n centjes vervolgens als spelersmakelaar en vond in de noordelijkste van de drie Baltische staten zijn nieuwe thuis.

Daar houdt hij tegenwoordig een hertje, crosst wat op z’n quad en zeilt hij in de zomer dat het een lieve lust is. Hij woont er prachtig in Porkuni, in de middle of nowhere, maar alleen is kennelijk ook maar alleen. En niet geschoten is tenslotte altijd mis, dus geeft ‘m eens ongelijk.

Voor wie het programma niet kent: Winter vol Liefde is de populaire spin-off van de al even succesvolle RTL-datingshow B&B Vol Liefde. Daarin zoeken Nederlanders die elders op de wereld (in hun eentje) een nieuw bestaan hebben opgebouwd een levenspartner. De verrichtingen van deze daters zijn vervolgens avond aan avond op RTL 4 te volgen. En dat gebeurt in groten getale: de kijkcijfers gaan door het dak.

’76-jarige Maarten op zoek naar leuke dame in Winter vol Liefde seizoen 2’, zegt de site van RTL. In een promovideo die de dames naar Porkuni moet lokken wordt duidelijk dat het Van Gent menens is. De Rotterdammer gaat all-in en laat nauwelijks iets te raden over: gehuld in niet meer dan een boxershort doet hij push-ups en draait voor het open raam zijn rondjes op de hometrainer. Ook showt hij zijn provisorische sauna en neemt zonder dralen een ijsbad.

‘Ik hoop dat al die vrouwen die hier komen mij geweldig vinden’, zegt Van Gent in de video, ‘en dat ik hen dan ook geweldig vind.’ Verder nog wensen? ‘Ze moeten atletisch gebouwd zijn. En karakter in het gezicht hebben.’

Of we straks de zachte en amoureuze kant van de oud-Donar-coach te zien krijgen? Zou zomaar kunnen, al is menig deelnemer de camera’s al na een paar uur vergeten en komt al snel de ware ik naar boven. Geïnteresseerde (Groningse) dames die met Maarten een ijsbad durven nemen kunnen zich intussen aanmelden en worden al in februari in de Estse sneeuw verwacht. Televisiekijkers moeten echter nog even wat geduld betrachten: pas vanaf 18 december zijn de escapades van Van Gent te bewonderen op RTL en bij Videoland.

Op date met een iconische Donar-coach, ik zou ’t wel weten.

Deze column stond eerder op RTV Noord.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Scroll naar boven