Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

M is vaak net niet. En soms zelfs helemaal niet

Angela de Jong schreef op 15 juni in haar mediacolumn in het AD dat in de (voorlopig) laatste aflevering van talkshow M eindelijk alles klopte. Leuke onderwerpen en gasten, vond Angela, en ook nog eens redelijk wat kijkers die de moeite hadden genomen om in te schakelen. Liefst 647.000.

Angela vond het de beste M tot nu toe. Nou, was dat natuurlijk ook niet zo heel erg moeilijk, maar ze voegde er aan toe: “Alles klopte.”

Dat was natuurlijk niet zo. Tuurlijk, als columnist moet je chargeren. Ze had ‘t geluk, of nee, ‘t hoefde natuurlijk niet perse geluk te zijn, dus laten we Margriet van der Linden hier het voordeel van de twijfel gunnen: ze had met Nightwish-zangeres Floor Jansen en vooral minister Cora van Nieuwenhuizen twee verrassend leuke gasten. Maar dat daarmee ook alles klopte? Bij lange na niet.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Het programma was namelijk begonnen met een half uur durend gesprek over Voor wie moeten we zijn op dit WK? Een onderwerp dat al door ieder zichzelf respecterend medium was uitgekauwd. Maar M deed ‘t nog ‘ns dunnetjes over. Met vijf mensen die niks met voetbal hebben. Maar die wel allemaal een voetbalshirt hadden aangetrokken. Want dat is leuk. Niet, dus.

Jammer, wel. Want ik had het Margriet van der Linden graag gegund. Maar het is vaak nét niet. En in de overige gevallen helemaal niet. De onderwerpen zijn platgetreden, irrelevant, saai of er met de haren bijgesleept. Of gewoonweg tenenkrommend. Een lesbisch rugbyteam in de studio een yel laten doen. Brrr. Sowieso heb ik de indruk dat M tamelijk geforceerd probeert het vrouwen-quotum op te Nederlandse tv wat op te krikken. Een nobel streven, maar het werkt averechts.

Voorts: itempjes en maniertjes (ongedwongen gesprekjes met de bandleider)  zijn her en der van andere talkshows geleend. Aanvankelijk deed M het – als enige Nederlandse talkshow – nog zonder de onvermijdelijke schijtlollige internet-filmpjes, maar daar zijn ze na een paar weken van terug gekomen. Niemand weet waarom.

M krijgt nu een WK lang de tijd om haar wonden te likken, en alsnog een winnende formule te ontwikkelen. Mijn advies: stop met leentjebuur spelen. Wees ‘ns wat meer jezelf, en iets minder geforceerd. Wie weet wordt ‘t dan nog wat. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top