skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Hopelijk kan België z’n arrogantie vasthouden

Veel Belgen hebben weinig op met d’n Hollander. Ik generaliseer een beetje, maar daar komt het wel op neer. Ze vinden ons arrogant met een veel te grote bek. Mocht dit nieuw voor u zijn, dan kan dat kloppen. Want de Belg zegt zoiets niet in uw gezicht. Pas achter uw rug om bent u die kaaskop met n’n dikke nek.

Niet dat dit perspectief nergens op gebaseerd is. Veel Nederlanders hebben om dezelfde reden een hekel aan Duitsers. Die vinden wij op onze beurt ook arrogant, lawaaierig, en met een veel te grote bek. Nou, wij Nederlanders zijn nog een graadje erger, kan ik u melden. Vooral met drank op in het buitenland. En al helemaal in groepsverband.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Je kunt die Belgen dus weinig kwalijk nemen. Wij vinden onszelf tamelijk speciaal, en mogen dat graag van de daken schreeuwen.

Maar zie, niks menselijks is ook de Belgen vreemd. Want wat waren die de afgelopen weken een partij arrogant. Zó zelfingenomen had ik Duitsers en zelfs Nederlanders nog nooit meegemaakt. Alle frustratie van de voorbije decennia kwam eruit, en dat moest de wereld weten ook. Verfrissend wel, nadat ze zich jarenlang hadden gewenteld in de rol van underdog.

Niemand behalve België scheen nog te kunnen voetballen. Nadat Brazilië met veel geluk aan de kant was geschoven, lag de weg naar de wereldtitel open. Frankrijk, Kroatië noch Engeland kon ook maar tippen aan die ubergetalenteerde Belgen. Die zouden de wereld wel even een poepie laten ruiken.

Dat werd trouwens tijd ook. Want zó indrukwekkend was het wat ze in Rusland tot de halve finale hadden laten zien natuurlijk ook weer niet. Panama en Tunesië waren opwarmertjes, Engeland was om de kat z’n viool. Tegen het zwakke Japan ging het bijna mis en tegen het overschatte Brazilië had de ploeg alle geluk van de wereld.

Toen de ploeg in de halve finale eindelijk met échte tegenstand werd geconfronteerd, gaven de meeste Belgen echter niet thuis. Jammer, want ik had het ze best gegund, ondanks dat ze de afgelopen vijftig jaar met z’n allen steeds een feestje vierden als Oranje weer ‘ns naast een prijs greep.

Benieuwd of de Belgen er na deze domper in slagen hun gewonnen zelfvertrouwen en arrogantie te behouden. De eerste voortekenen zijn al vast veelbelovend. De Belgische doelman Thibaut Courtois riep na de nederlaag tegen Frankrijk dat De Belgen hadden verloren van een ploeg die anti-voetbal speelt. En dat uit de mond van degene die al jarenlang de bus van Chelsea lachend parkeert.

Je moet maar durven. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top