skip to Main Content
Est. JUNI 2015
M’n Dubbelganger Wil Niks Van Me Weten

M’n dubbelganger wil niks van me weten

Van de week vond ik ‘m weer ‘ns, de foto van m’n dubbelganger. Een jaar of zes geleden kwam ik die foto ineens tegen, ergens op het internet. Ik meen dat ’t Twitter was. M’n nekharen gingen recht overeind staan bij het zien van die foto. Dat was ik! Ik zat naar mezelf te kijken, terwijl ik wist dat ik het niet was.

En ik was niet de enige. Ook in m’n omgeving dachten ze dat ik het was die op de foto stond. “Wat vind je van deze foto?”, vroeg ik aan bijkans iedereen die me kende. “Daar sta je leuk op”, kreeg ik dan als antwoord. Of: “Waar heb je die genomen?” Fronsende blikken als ik vervolgens zei dat ik het niet was die op de foto stond.

Zelfs m’n bloedeigen moeder, God hebbe haar ziel, kon het verschil niet zien. “Wat vind je van deze foto”, vroeg ik ook haar.

“Heb je een nieuwe zonnebril?”, antwoordde ze. “Da’s een leuke.”

“Ik ben het niet die op de foto staat”, reageerde ik.

“Hou ’n ander voor de gek!”, zei ze.

Ook toen ik mezelf in een vergelijkbare pose liet fotograferen (zie bijgaande foto), slaagde bijna niemand erin om mij aan te wijzen. Degenen die het wél goed hadden, gaven naderhand toe dat ze maar wat hadden gegokt. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat m’n moeder déze test wel glansrijk doorstond. “Jouw neus is mooier”, verklaarde ze haar keuze. En zo was ’t maar net. M’n dubbelganger had ’n beetje een bloemkoolneus.

Je hoort het natuurlijk wel vaker: iedereen schijnt ergens op de wereld wel een dubbelganger te hebben rondlopen. De kans dat je ‘m tegenkomt is echter bijzonder klein. De verhalen van mensen die hun dubbelganger wél tegenkwamen, zijn allemaal eensluidend. Ze weten niet wat ze zien en meemaken, en staan hun dubbelganger vervolgens uren aan te gapen.

Ook ene Thomas B. wilde wel ‘ns weten of het klopt, het verhaal dat iedereen op de aarde minstens één dubbelganger heeft. Hij stelde z’n vraag daarop aan Willem Wever, maar ook deze allesweter moest het antwoord schuldig blijven. Willem kwam niet verder dan: “Of het waar is dat iedereen een dubbelganger heeft weet niemand zeker. Het is bekend dat een aantal mensen een look-a-like heeft. Maar of écht iedereen een dubbelganger heeft…”

Overigens weet ik wie mijn dubbelganger is. Hij heet George, is advocaat onder de rook van Keulen, en ziet er tegenwoordig qua haar al weer heel anders uit. Maar omdat ik dolgraag wilde weten of hij net zo enthousiast was dat ik m’n dubbelganger had gevonden, zocht ik contact. Hé George, hier deinen Doppelgänger! Wat denk je? Nul komma nul reactie. Niet geïnteresseerd, kennelijk.

Nu dus maar hopen dat ik ergens nóg een dubbelganger heb. Er zijn namelijk mensen die beweren dat ieder mens er zeven heeft… •

 

Back To Top