skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Villa Felderhof heeft de tand des tijds prima doorstaan

Een welgemeende waarschuwing voor wie z’n goede herinneringen intact wil houden: wees voorzichtig met wat je terugkijkt. Zo herinnerde ik me uit m’n vroegste jeugd de Tv-serie Q & Q, en hoe spannend ik dat wel niet vond. Kijkend naar die reeks zat ik, in het pré-afstandsbedieningstijdperk, vlak voor de televisie, met de hand op de knop, zodat ik snel van kanaal kon veranderen als ’t me weer even wat te spannend werd.

Hoe opgewonden werd ik toen ik een paar jaar geleden zag dat alle seizoenen van Q & Q keurig op YouTube te vinden waren! Dat wordt bingen, dacht ik enthousiast. Jeugdsentiment. Een mislukte foto. De Ring in het Bos. Prachtig!

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Nou, nee dus. Wát een teleurstelling. Kijkend naar de eerste aflevering kwam de serie mij ongelooflijk traag voor, er werd ineens matig geacteerd, en ik kon mij met de beste wil van de wereld niet meer voorstellen welke scenes mij destijds, veertig jaar geleden, het angstzweet hadden doen uitbreken. Zelfs die o zo herkenbare begintune kon daar niets aan veranderen.

Lesje geleerd: sommige herinneringen moet je gewoon herinneringen laten. En het ene tv-programma overleeft de tand des tijds nou eenmaal wat beter dan het andere.

Zo word ik weken blij verrast door de herhalingen van Villa Felderhof, op de vroege zondagochtend. Niet meer kunnen uitslapen, zelfs niet in het weekend, heeft dus zo z’n voordelen.

Voor wie onbekend is met het principe van Villa Felderhof; men neme twee BN’ers, men vliegt ze naar de Côte d’Azur, en laat ze daar een paar dagen samen optrekken in een zonovergoten villa, af en toe een vraag beantwoordend van een ogenschijnlijk bedeesd geïnteresseerde Rik Felderhof, tussen het waterskiën en het kunstschilderen door.

Wat de kracht van het programma was/is? De geïnterviewden waren uiterst relaxed, en lieten daarom wellicht meer van zichzelf zien dan anders. Wat ook goed werkte: de twee BN’ers waren in veel gevallen bijna tegenpolen, of leken op ’t eerste oog dan tenminste maar weinig met elkaar gemeen te hebben. Sylvia de Leur en Leon de Winter. Pim Fortuyn en Vanessa. Katja Schuurman en Hans Dorrestijn. Harmen Siezen en Angela Groothuizen. Ronald Giphart en Erik Hulzenbosch. Ronald Koeman en Angela Schijf.

Felderhof won voor de reeks een Televizier-Ring, maar heeft nooit meer de vierde aflevering van het debuutseizoen kunnen overtreffen: Herman Brood samen met Majoor Bosshardt. De Majoor die Herman in bad doet. Herman die de Majoor uit ’t zwembad helpt. Wát een prachtige uitzending. Destijds, 22 jaar geleden, was het al een fraai stukje Nederlandse televisie, maar anno nu heeft de aflevering nog niets van z’n glans verloren.

Het is de uitzondering die de regel bevestigt, maar héél soms wordt een Tv-herinnering dus toch weer een klein stukje mooier. (Terug)kijken dus. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top