skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Fake News

De journalistiek staat onder druk. In Amerika wordt elke kritische noot richting de president door Donald Trump luidkeels afgedaan als zijnde Fake News. Trump spreekt niet eens meer over ‘The Media’ of over ‘CNN’, maar spreekt consequent van ‘Fake News’.

Trump mag dan de mentale weerbaarheid van een kleuter hebben – hij is natuurlijk niet gek. Hij kent de kracht van de herhaling. Het gevolg van zijn fake news-tirades is dat de helft van Amerika intussen gelooft dat de media inderdaad maar wat doen, en niet vertrouwen zijn.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Wat de media daar aan kunnen doen? Uiterst kritisch blijven, uiteraard, maar vooral heel erg zorgvuldig zijn. Check, check, double check. En nog ‘ns een keer. Laat je niet betrappen op fouten, zeker niet als die heel gemakkelijk te voorkomen zijn.

Ik moest hier onwillekeurig aan denken toen ik vanmiddag naar de zestiende etappe van de Tour de France zat te kijken, die van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon. Het peloton kabbelde voort richting de Pyreneeën, en dus werd er een vooraf opgenomen interviewtje met Laurens ten Dam ingestart.

Het ging over het feit dat de Tour op z’n einde liep, of Tom Dumoulin nog een kansje maakte, of dat het pleit inmiddels wel zo’n beetje beslecht was. “Nou”, zei Ten Dam, “Ik heb er een hard hoofd in, maar ik hoop natuurlijk wél dat Geraint Thomas er nog doorheen zakt.”

Verslaggever Han Kock dacht beet te hebben. Wat zeg je me nou? “Dus jij gaat er vanuit dat Thomas er nog wel doorheen zakt?!”

Hohoho, zag je Ten Dam denken. Luisteren! Dat zei ik toch niet? “Nee, ik zeg Ik HOOP dat Thomas er nog doorheen zakt.”

Kan gebeuren natuurlijk, dat een verslaggever even iets dénkt te hebben gehoord, maar Ten Dam vertrouwde ’t – ook na z’n correctie – nog niet helemaal. Vandaar dat ie verderop in het gesprekje voor de derde keer zei dat ie hoopte dat Thomas er nog doorheen zou zakken.

Enfin, terug naar Herbert en Maarten. En je gelooft ’t niet. “Wow, dus Ten Dam gaat er vanuit dat Thomas er nog wel doorheen zakt…”, begon Herbert Dijkstra. Hé, wat? Heeft Dijkstra het hele gesprek dan niet meegekregen? Maar Ducrot beaamde: “Ja, ik vind dat ook een opvallende uitspraak.”

Kom op, jongens. Heel Nederland heeft mee zitten luisteren, en heeft tot drie maal toe gehoord wat Ten Dam daadwerkelijk zei. Hiermee doe je de beroepsgroep geen goed. Straks gaan de mensen ook in Nederland nog geloven dat er daadwerkelijk zoiets als Fake News bestaat. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top