skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Alles gute, Dirk!

Hoeveel jongentjes en meisjes die dromen van leven als betaald sporter, is zo’n sportcarrière ook daadwerkelijk gegund? Eén promille? Nog minder? De atleten die van zo’n carrière vervolgens een glanzende loopbaan weten te maken, zijn nog weer veel zeldzamer. Om maar te zwijgen van de sporters die zo’n glanzende loopbaan vervolgens ook nog ‘ns weten af te sluiten met een prachtig slotakkoord. Daarvan zijn er maar een handjevol.

De vraag is vooral: wanneer stop je? Op je hoogtepunt? Om vervolgens vanuit het zwarte gat te constateren dat er vast en zeker nog veel meer in ’t vat had gezeten? Of ga je door tot het écht niet meer langer kan? Zelfs zó lang dat de mensen op het laatst medelijden met je beginnen te krijgen, en zich je hoogtijdagen nauwelijks nog voor de geest kunnen halen? En ook: hou je de regie zelf in handen? Of laat je anderen over je lot beslissen? Dat iemand anders tegen je zegt: Het is misschien beter dat…

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Arjen Robben had ’t mooi voor zichzelf uitgestippeld. Nog één seizoen vlammen bij Bayern, en ‘t vervolgens (misschien) wat rustiger aan doen in Groningen, Eindhoven, Amerika of Japan. Het lijkt er niet meer van te komen. Een dijbeenblessure en een onwillige zenuw houden hem al sinds 27 november van het vorig jaar aan de kant, en Robben vreest met grote vreze dat München – en wellicht ook de rest van de wereld – hem nooit meer zal zien schitteren. Het staat in schril contract met de slotakkoorden die Frank Rijkaard (Europa Cup 1 met Ajax in de achterzak) en Dirk Kuijt (hattrick in de kampioenswedstrijd van Feyenoord) nog konden zetten.

 Outdoor algemeenAfscheid nemen doet pijn. Maar een afscheid kan soms ook verdomde mooi, emotioneel en waardevol zijn. In 2013 nam Mariano Rivera afscheid van de New York Yankees. De legendarische Panamese closer had zijn vaarwel een jaar van tevoren aangekondigd, waardoor zijn laatste seizoen een pracht van een afscheidstournee werd. Bij elke club waar hij voor de laatste keer langskwam, werd hij bedolven onder de loftuitingen en presentjes van tegenstanders die hij jarenlang het leven zuur had gemaakt. Respect!

Ja, als het aankomt op eren van sporthelden, ben je in Amerika aan het goede adres. Dat ondervond van de week ook Dirk Nowitzki. Deze basketballende Duitser, veertig jaar oud inmiddels, zette er een paar dagen geleden een punt achter. Maar liefst 21 jaar had ie het volgehouden in het basketbalwalhalla dat NBA heet. 21 jaar die hij uitsluitend voor één en dezelfde club (Dallas Mavericks) uitkwam ook nog – een record.

Nowitzki is geen kleine jongen, letterlijk noch figuurlijk. Deze slungel uit Würzburg, die in 1998 de NBA binnenkwam, bereikte zo’n beetje alles wat hij ooit heeft kunnen dromen. Hij werd NBA kampioen en NBA Finals MVP (beide in 2011), Hij werd MVP van de NBA in 2007, hij werd veertien keer verkozen tot NBA All Star, hij werd driepuntkampioen in 2006, en hij schopte het tot zesde op de puntenranglijst aller tijden (met 31.560), tussen de levende legendes Wilt Chamberlain en Michael Jordan.

Sport algemeen
Van de week werd overigens ook duidelijk waaróm Nowitzki zijn afscheid pas twee wedstrijden voor het einde van de competitie had aangekondigd: om te voorkomen dat zijn afscheidstoer een tranendal van jewelste zou zijn geworden. Dirk blijkt namelijk een nogal emotionele jongen. Zowel voor z’n laatste thuiswedstrijd, als tijdens z’n allerlaatste optreden op bezoek bij San Antonio Spurs, schoot de sympathieke Duitser onbedaarlijk vol. Logisch ook, want de Texaanse ploeg had ’n prachtig filmpje voor hem gemaakt (zie onder).

Dat onderlinge respect, da’s misschien nog wel ’t mooiste van allemaal.

Mach’s gut, Dirk. •

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top