skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Iedereen van de leg door een witte koersbroek

Ooit stond de wereld op z’n kop toen er voor het eerst gekleurde voetbalschoentjes werden gedragen. Maar daar kijkt tegenwoordig niemand meer van op. Sterker nog: originele zwarte kicksen zijn dezer dagen nauwelijks nog te vinden.

Wellicht dat Mathieu van der Poel iets dergelijks kan creëren. Want in de talloze nabeschouwingen van de jongste Ronde van Vlaanderen, ging het eigenlijk maar over één ding. Niet over zijn val, niet over zijn imposante inhaalrace, noch over zijn overall indrukwekkende debuut in Vlaanderens Mooiste, maar over, godbetert, zijn witte koersbroek.

Al tijdens de koers kwamen de eerste tweets voorbij. De grappigste, van @TheRaceRadio: You are watching Flanders and say to yourself: “Mathieu van der Poel looks sharp in those white shorts, I should get a pair”.

Don’t. Just don’t.

Haha. Da’s een referentie naar de legging, dacht ik even. Op zich best ’n sexy kledingstuk, maar slechts weggelegd voor een happy few. Alleen zijn er niet veel vrouwen die dat weten.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Maar ook tijdens de koers moest MvdP het al ontgelden vanwege zijn witte broek. Zo kreeg hij na afloop in de studio van Sporza de vraag of hij het respect van het peloton had gevoeld. Van der Poel, grappend: “Ze zijn vooral veel komen klagen over m’n witte broek, denk ik.”

AD-journalist Thijs Zonneveld wreef het ‘m na afloop ook nog ‘ns onder z’n neus. “Die witte broek, dat kan toch écht niet.” Van der Poel: “Nee? De meningen zijn verdeeld. Sommigen vonden ‘m mooi, anderen niet. Hij heeft me in ieder geval geen geluk gebracht.”

Waarna Zonneveld het in z’n column nog ‘ns dunnetjes over deed: Van der Poel kan alles. Maar die witte broek. Die kan écht niet. Van der Poel, op Twitter: “Die witte broek zit diep bij sommigen 😂”

Zonneveld was niet de enige columnist die zich er druk over maakte. Ook Marijn de Vries (Trouw), Willem Vissers (Volkskrant) en Wilfried de Jong (NRC) hadden een zondagmiddag lang vooral oog gehad voor die witte koersbroek. Die, toegegegeven, er in die Vlaamse voorjaarszon ook wel érg wit en flitsend uitzag.

“Wit, hoe hou je dat schoon?”, vroeg De Jong zich af. “Van een klassieker word je altijd vies.” De Vries voorzag dezelfde problemen, maar was nóg beeldender. Ze vreesde waar @TheRaceRadio eerder in deze column ook al bang voor was. Want wat gebeurt er als de profs witte broeken gaan dragen? “Dan gaan wielertoeristen dat ook doen. Heb je wel eens een witte broek gezien na honderd meter over nat wegdek? Bruine spatten tot ver op de rug. Reken maar niet dat die er in de was uit gaan. Dus rij je voor altijd rond met een remspoor op je kont.”

In het vervolgens van haar vermakelijke betoog kwamen ook nog bilspleten en kontharen voorbij, maar die details zal ik u besparen.

Willem Vissers verwachtte in zíjn epistel dat we nog veel van de witte broek van Mathieu van der Poel zullen gaan horen. Ik help ’t hem hopen, maar ik vrees het ergste. Moe (?) van al het gezeur beloofde hij namelijk om voor de Amstel Goldrace weer voor zwart te zullen kiezen.

Vanuit de grond van m’n hart zou ik ‘m willen toeschreeuwen: Nee, Mathieu, niet doen! Blijf jezelf! Kies wit!

 

Tenzij ’t regent, natuurlijk. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top