skip to Main Content
Est. JUNI 2015

De laatste foto van John Lennon – mét z’n moordenaar

De moord op John Lennon is, mits je oud genoeg bent, zoals ik, één van die gebeurtenissen waarvan je nog precies weet waar je was toen je het hoorde. Ik zat bij m’n vader in de auto, we reden in de Berkenlaan, en ik was op weg naar school (het zal ongetwijfeld hebben geregend en ik had geen zin om te fietsen). Op de radio vertelde iemand dat John Lennon voor zijn appartement in het Dakota-gebouw in New York was doodgeschoten. Het zal rond half acht op de ochtend van 9 december 1980 geweest zijn dat deze tijding tot mij kwam. Deze week precies veertig jaar geleden dus.

Van dergelijk memorabele gebeurtenissen is natuurlijk ook foto/filmmateriaal dat op je netvlies staat gegrifd. Beelden van de moord op JFK, 9/11 en de moord op Lee Harvey Oswald hebben iconische proporties aangenomen. De kiek die de moord op John Lennon symboliseert vormt daarop geen uitzondering. Wat heet: er zijn maar weinig foto’s die me zulke koude rillingen bezorgen als de foto waarop Lennon samen met z’n toekomstige moordenaar Mark-David Chapman staat, luttele uren voor hij wordt doodgeschoten.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

De foto werd gemaakt door de twee jaar geleden overleden Paul Goresh. Deze amateurfotograaf had zich van superfan en stalker (zo deed hij zich ooit eens voor als tv-reparateur om het appartement van de Beatle binnen te komen) weten op te werken tot ‘kennis’ van Lennon. “Vriend”, zoals hij het zelf placht te omschrijven.

Zoals zo vaak was Goresh ook in de namiddag van de 8ste december 1980 present op de stoep van de Dakota building op 1 W 72nd Street. Met zijn Minolta-camera nam hij voor de zoveelste keer foto’s van zijn grote idool. Ook Mark-David Chapman was die maandag aanwezig.

“Chapman kwam naar me toe en vroeg: ‘Wil je een foto van me nemen?’, terwijl hij de elpee Double Fantasy in z’n linkerhand hield’, vertelde Goresh later tegen NJ.com. ‘Ik antwoordde: waarom wil je een foto? Ik ben hier voor John.”

Toen Lennon naar buiten kwam, stoof Chapman op hem af, en duwde hem de plaat onder de neus met het verzoek er z’n handtekening op te zetten. Lennon deed wat hem gevraagd werd en zette z’n krabbel. Juist op dat moment drukte Goresh af.

“Ik maakte een foto van John en probeerde die gast er juist niet op te krijgen”, vertelde Goresh later over het moment. “Hij was de hele tijd namelijk al irritant bezig. Godzijdank staat ie ook maar voor driekwart op de foto.”

Door z’n poging om Chapman juist niét op de foto te krijgen, is de foto waarschijnlijk nóg iconischer geworden dan die al was. Lennon staat er scherp op, en Chapman maar deels, en nog onscherp ook. Maar wist Goresh veel dat hij op dat moment één van de laatste foto’s ooit van John Lennon had gemaakt. Eentje waar hij samen met z’n moordenaar op stond ook nog. Want amper vijf uur later joeg Chapman – geïnspireerd door JD Salingers Catcher in the Rye – vijf kogels in Lennons rug.

Goresh was al weer thuis in North Arlington, New Jersey, toen hij op de radio hoorde dat Lennon op straat voor z’n appartement was doodgeschoten door een ‘gestoorde fan’. Goresh belde daarop meteen de politie in New York, met de mededeling dat hij de moordenaar wellicht op de foto had gezet. De politie moest echter niks van Goresh en z’n info weten, en beëindigde het gesprek – tot drie maal toe. “Als je nog een keer belt traceren we dit gesprek een klagen we je aan”, kreeg hij te horen.

Daarop stapte Goresh maar naar het politiebureau in z’n woonplaats North Arlington. Daar waren ze behulpzamer. De dienstdoende sergeant belde eerst met z’n collega’s in New York, maar omdat die Chapman al vlot hadden gearresteerd waren die niet geïnteresseerd. Vervolgens belde hij de New York Daily News. Dat tabloid rook sensatie en was maar wát geïnteresseerd: ze stuurden meteen een limo voor Goresh, en boden hem 2000 dollar om naar de redactie te komen. Goresh hapte toe, en dat legde hem geen windeieren. Voor de foto zelf betaalde de Daily News hem grif 10.000 dollar.

Goresh: “‘Weet je zeker dat dit de moordenaar is’, wilde de redacteur weten. Nee, maar die gast hing er wel de hele dag rond, zei ik. De Daily News had echter een mannetje zitten op het politiebureau waar Chapman vastzat. ‘Ik zie niks, ze hebben een overjas over z’n hoofd gehangen’, zei die. ‘Is er echt niks opvallends wat je kan zien?’, vroeg die redacteur weer. Vervolgens beschreef hij de sjaal die de gearresteerde verdachte om had. Precies dezelfde sjaal die Chapman ook op de foto droeg.”

Behalve de 10.000 dollar in cash die hij van ze kreeg, hielp de krant Goresh bovendien de foto te vermarkten. Daardoor leverde die ene historische prent hem in de loop der jaren nog eens vele miljoenen op. “En daar kan ik prima van leven”, vertelde Goresh in 2005 in één van z’n spaarzame interviews.

Wat Goresh betreft: hij overleed op 9 januari 2018. En Mark-David Chapman? Die zag afgelopen oktober zijn zoveelste gratieverzoek worden afgewezen. “Ik heb liever dat Chapman achter de tralies blijft”, had Lennons weduwe Yoko Ono aan de gratiecommissie geschreven. •

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top