Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

Was ik er bijna ingetuind

Ja, ik wéét dat je er verre van moet blijven, van die gepersonificeerde advertenties op Facebook. Niet te vertrouwen, list & bedrog, halve scams en pure oplichting, veelal bestierd door ongure types uit verre oorden als Nigeria, India en China. De CEO naast me op de bank klimt meteen in Google als ik weer ‘ns een kekke winterjas of een paar hippe schoenen tegen weggeefprijzen voorbij zie komen. Binnen een paar minuten vliegen mij recensies als ‘Niet doen!’, ‘Bedroevend product’, en ‘Slechte service’ om de oren. Waarop ik dan mokkend besluit de jas de jas te laten. Verstandig besluit, houd ik mezelf even later dan vaak stilzwijgend voor.

Maar het vlees is zwak en soms kruipt het bloed toch echt waar het niet gaan kan. Bovendien heb ik een kleine tien jaar geleden, toen ik nog in Amerika woonde, eens een fijne slag geslagen. Ik bestelde toen vanaf en behoorlijk duistere Chinese site een originele Blackhawks-sweater, een fraaie Redskins-jersey, plus de complete outfits van Messi (Argentinië) en Van Persie (Oranje) voor iets meer dan honderd dollar. Binnen een week in huis en, eerlijk is eerlijk, de kwaliteit was absoluut top.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

We schrijven 5 januari jongstleden. Als ik weer eens zo’n too good to be true-advertentie voorbij  zie komen op facebook met prachtige oldskool sportshirts, kan ik me niet bedwingen. Die van de Chicago Shamrocks (ijshockey) en een ouwe Bears-jersey zijn eenvoudig té goddelijk om er – voor een totaalprijs van 54 euro inclusief verzendkosten – niet weer ‘ns een gokje aan te wagen. De CEO naast me op de bank licht ik maar even niet in. Geen goed bedoelde en uberverstandige party pooping dit keer.

Van de webshop (beibeiluck) heb ik weliswaar nog nooit gehoord, maar dat mag de pret niet drukken. Googelen naar reviews laat ik dit keer maar voor wat het is. En ik moet weliswaar 15 tot 25 werkdagen wachten op m’n pakketje, zo staat er duidelijk bij, maar de mededeling dat betaling per Paypal wordt geaccepteerd, trekt mij over de streep.

En dan begint het wachten. Tot 20 januari – dus liefst vijftien dagen lang – is er radiostilte. Het ‘zijn we er tóch ingetuind’ – ik geef het toe – komt via enkele zachte pijnscheutjes in de maag een paar keer naar boven. Maar dan zegt de tracker ineens: ‘Yanwen pickup scan.’ Die tracker klik ik bijna dagelijks wel even aan. Geen idee trouwens wat het betekent, Yanwen pickup scan, en óf het überhaupt iets betekent. Maar we zitten kennelijk nog steeds in China.

Dan een dag later: ‘Processing information input.’ Nog steeds abracadabra voor mij. Weer een dag later, op 22 januari: ‘Last mile –> destination country post.’ Wat…!? Praat Nederlands met me! Vervolgens weer vijf dagen niks. Pas op 27 januari is er weer beweging: ‘Yawnen facility – outbound’. Nou, dat schiet lekker op. Hebben we China dan nog altijd niet verlaten?

Ondertussen maakt zich ook wat heimelijke bewondering van mij meester. Want áls dit een scam is, dan houden ze me nu toch al een kleine maand aan het lijntje. Chapeau daarvoor. À propos scam: de webshop van beibeiluck.com is er nog steeds, maar de sportshirts zijn in geen velden of wegen meer te bekennen. Het enige wat je er nu kunt bestellen, zijn veelkleurige vrouwenjurken. ‘Dit zegt natuurlijk niks’, houd ik mezelf voor. Soms is wegkijken nu eenmaal de beste remedie.

Terug naar ons trackingavontuur. We zitten inderdaad nog steeds in China, want op 28 januari lezen we: ‘Port of departure – Departure.’ Laten we in godsnaam hopen dat hier met ‘port’ vliegveld wordt bedoeld, en niet haven. Want als dat laatste het geval is, en onze twee shirts per stoomboot deze kant op moeten komen, dan kunnen we nog even.

Maar nee, kennelijk was het toch een vliegveld. Want twee dagen later, op 30 januari, lezen we: ‘Port of destination – Arrival’. Woohoo! Geen idee waar die port precies is trouwens. Amsterdam? Rotterdam? In ieder geval toch Nederland, mag ik aannemen?

Ik reken inmiddels op de laatste loodjes. Maar m’n geduld wordt toch nog even danig op de proef gesteld. Want pas vier dagen later, op 3 februari, volgt er weer een mededeling. Dat is er echter één die hoop doet leven: ‘Parcel received en processed’.

Ha! Het pakketje is ontvangen en in behandeling genomen. Door wat of door wie mag Joost weten, maar dit klinkt mij behoorlijk concreet in de oren. Alsof m’n shirtjes een dag later zullen worden afgeleverd. Toch?

Nou, mooi niet dus. De volgende dag (4 februari) is de bovenste mededeling, dat het pakketje is received en processed, ineens van de tracklijst verdwenen. Wel verdorie: de arrival-mededeling van 30 januari staat verdoeme weer bovenaan.

De moed zakt mij in de schoenen. WTF? Niet dat ik er hoge verwachtingen van heb, maar ik besluit er een mailtje tegenaan te gooien. Waarom de ‘parcel received en processed’-mededeling ineens verdwenen is en of ze een idee hebben wanneer m’n shirtjes dan nu worden bezorgd? In nette en beleefde bewoordingen hoor, want ik heb de moed nog niet helemaal opgegeven. Al moet ik toegeven dat het geloof dat ik m’n pakketje nog zal ontvangen ruim onder de vijftig procent is beland.

Maar dan plonkt nog diezelfde avond m’n mailbox. Post van DHL. Die melden dat ze een dag later tussen 14:00 en 18:00 uur een pakketje uit Yanwen, China komen bezorgen. Niet veel later volgt bovendien een mailtje van m’n Chinese contact. Of moet ik zeggen vriend?

Dear friend
Thank u for your letter,
so sorry for your waiting too long.
We have checked it, your parcel is normal.

Nou, kijk ‘ns aan. Ik ben de koning te rijk. En een dag later, op 5 februari, precies een maand na m’n bestelling, staat DHL op de stoep. Met twee oldskool Chicago-shirtjes, van prima kwaliteit. En dat op de achterzijde van het Shamrock-shirt ‘Chicago’ in spiegelbeeld staat afgedrukt? Ach, een kniesoor die daar op let. •

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top