Skip to content
Est. JUNI 2015

De KNVB, voor al uw competitievervalsingen

Aan de ene kant heeft ’t wel iets moois, voetballers die weigeren te juichen nadat ze hebben gescoord tegen hun oude club. Aan de andere kant komt het toch vaak wat koddig, geforceerd en hypocriet over. Immers: als je écht zo van je oude club had gehouden, was er dan gewoon gebleven, en had die enorme salarisverhoging laten schieten.

Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar in Engeland bestond ooit de regel dat huurlingen niet tegen hun oude club/feitelijke werkgever mochten uitkomen. Dit om competitievervalsing te voorkomen. Een nobel streven in de basis, al kun je je afvragen of die maatregel niet juist competitievervalsing in de hand werkt(e). Want hoe eerlijk is het als die versterking tegen alle andere clubs wél gewoon mag meedoen, maar tegen die ene niet?

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Vroeger was competitievervalsing nog wel ’n dingetje, maar tegenwoordig lijkt het niemand nog te interesseren. Het fenomeen tussentijdse transfers bijvoorbeeld, hoe eerlijk is dat nou helemaal? Maar niemand die er nog naar kraait.

Sterker nog: in het geval van PSV-FC Groningen is de KNVB juist de veroorzaker van de competitievervalsing. Waarbij de noordelijke eredivisionist het kind van de rekening is. Door het verplaatsen van het onderlinge duel van 24 augustus naar 25 september – ‘in het belang van het Nederlandse voetbal’, aldus de KNVB – moeten de Groningers straks drie wedstrijden binnen acht dagen afwerken, waaronder de uitduels tegen Ajax en PSV. Logisch natuurlijk dat vooral de fans van Grunn op hun achterste benen stonden.

Om het nóg een tikje erger te maken werd daar deze week, door de transfer van Ritsu Doan naar Eindhoven, nog ‘ns een saillant aspect aan toegevoegd. Immers: Doan was nog gewoon in Groningse dienst tijdens de oorspronkelijk datum van PSV-FC Groningen. Maar door de overgang van de Japanner is hij straks in september PSV’er. Met andere woorden: FC Groningen moet het door de opgelegde verplaatsing straks doen zónder één van z’n sterkhouders, terwijl de Brabanders er juist een versterking bíj hebben…

Niet helemaal eerlijk, toch?

Het voert wellicht te ver om de KNVB te vragen om Doan voor die ene wedstrijd in ’t zwart van de FC te laten meedoen. Maar de Japanner die ronde, naar goed Engels gebruik en ‘in het belang van het Nederlandse voetbal’, te laten uitzitten is toch niet teveel gevraagd? Of had Groningen een dergelijke oplossing in de transferonderhandelingen moeten bedingen? En was de KNVB dan met zo’n clausule akkoord gegaan?

Vast niet, hè?

Nou, laat ‘m dan in ieder geval niet juichen als ie als PSV’ers straks scoort tegen FC Groningen. Dat is wel het minste. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top