skip to Main Content
Est. JUNI 2015

De naam is Elba. Idris Elba.

Ik hoor eigenlijk al jaren dat Twitter niet meer van deze tijd is. Net als Facebook trouwens. Twitter en Facebook is voor ouwe lullen, maar zeker niet meer voor jongeren (laten we dat ruim nemen, zeg, onder de dertig). Nee, die jeugd doet het tegenwoordig vooral op Snapchat en Instagram, of wellicht dat er dezer dagen al lang weer wat nieuwers en hippers is. Maar Twitter, nee, da’s écht passé.

Dat mag zo zijn, maar met dit ouderwetse sociale mediumpje werd volgens Forbes in 2017 toch nog altijd een dikke half miljard dollar binnengeharkt. En de verwachting is dat die winst in 2018 alleen nog maar zal toenemen.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Bovendien: mensen die er écht toe doen, zitten nog altijd op Twitter. En zodra die een scheet laten, is de beer nog altijd los. Neem Tesla-baas Elon Musk. Die tweette vorige week even tussen neus en lippen door dat ie van plan was Tesla van de beurs te halen, tegen 420 dollar per aandeel. Kon je net denken: de koers schoot omhoog, en de handel in Tesla-aandelen moest zelfs even worden stilgelegd.

Of wat dacht je van Idris Elba. Die dacht even leuk te zijn door My name is Elba. Idris Elba te twitteren. En óf dat een beetje voeding gaf aan de geruchten dat de nieuwe James Bond wel ‘ns zwart zou kunnen zijn. Tegen de 200.000 likes, bijna 40.000 re-tweets, en de (film)wereld die bijkans gek werd. Kennelijk was de aanstaande 007 op z’n vingers getikt door de Bond-franchise – of ook Elba onderschatte de invloed die Twitter nog altijd heeft, dat kan natuurlijk ook – want nog diezelfde dag tweette hij: Don’t believe the HYPE…

Persoonlijk kijk ik er naar uit, Idris Elba als James Bond. Niet dat ik iets heb met het geestesprodukt van Ian Flemming. Ik, toch een filmliefhebber pur sang, heb er nog nooit eentje in de bioscoop gezien, ik heb er nimmer eentje geleend van de videotheek, of gestreamd via de Netflix’en van deze wereld. Op tv zal ik er hier en daar best ‘ns een flard van hebben meegekregen, maar een Bond-film van openingstune tot aftiteling uitgekeken? Ik kan ’t me niet heugen.

En ’t is niet dat ik iets tegen spionagefilms heb. Ik ben ’s wereld #1 fan van de Jason Bourne-films, en ook de Jack Reachers vind ik heel best te pruimen. Maar misschien dat Idris Elba mij aan de James Bond kan krijgen. Want van Elba ben ik wél een groot fan. Wie niet, zou ik bijna willen vragen. Wie hem heeft zien schitteren als stand-in voor Michael Scott, als John Luther, in de Thor-films, en vooral als de ubercoole druglord Stringer Bell in de beste TV-serie aller tijden The Wire, kan toch bijna niet anders dan in katzwijm voor ‘m vallen? Ik bedoel maar.

Toch schijnt ’t nog wel een dingetje te zijn, Idris Elba als James Bond. En niet omdat ie z’n Martini juist wél geroerd prefereert. Nee, ’t is vanwege zijn huidskleur. Idris Elba is namelijk zwart. En dat zou Ian Flemming niet hebben gewild. Want die was nogal conservatief. Zou zich vast en zeker omdraaien in z’n graf, en meer van dat soort fraais. “Men moet maar eens stoppen met alles wat blank is weg te gommen. Het begint op te vallen”, las ik in de comments op HLN.be.

Haha. Als het niet zo triest was, zou je je er een kriek om lachen. Voorlopig is het dus ook nog niet zover, Idris Elba als James Bond. Eerst zien, dan geloven. Pas als Twitter het meldt, is het zeker. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top