Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

De Old Firm van Westerwolde

Ik woon nu een jaar in Bellingwolde. En ik moet met het schaamrood op de kaken bekennen dat ik nog geen enkele keer ben wezen buurten bij de lokale voetbalvereniging. Ja, ik fiets wel eens over de Sportweg als er niks loos is, maar een wedstrijdje heb ik nog niet aangedurfd.

Iets houdt me tegen, en dat is best raar. Want waar ik ook woonde, in Kampen, Beverwijk, Gouda, Carpentersville of Beilen, en of de plaatselijke trots nou DOSK, DEM, ONA, Dundee Crown Chargers of Fit Boys heette, ik was er altijd als de kippen bij om mijn lokale matadoren snel met een bezoekje te vereren.

Goed, ik kan mij in deze beroepen op een druk werkschema. Maar ook op de dagen dat ik niet in de pen hoefde, liet ik de mogelijkheid om VV Bellingwolde te bezoeken vrijwillig aan me voorbij gaan. En de reden? Mooi weer-supporter als ik ben: waarschijnlijk hebben de sportieve resultaten wel degelijk een rol gespeeld. Want daar werd ik nou niet bepaald vrolijk van. Wie wel, zou ik willen zeggen. Ja, de tegenstanders.

Nederlagen van 10-0, 10-1, 9-2, 8-0 (twee keer), 7-0, 7-1, 6-0, 5-0 (vier keer)… Niet wat je noemt klantenbinding, tenzij ik doelpunten wilde zien, ongeacht wie ze maakte. Maar nee, deze wekelijkse zeperds nodigden nou niet bepaald uit tot een zondagse visite bij Wim en Oktje aan de Sportweg in Bennewolle.

Kudos trouwens aan de social media-team van de club, dat ondanks alles weigerde het bijltje erbij neer te gooien en latente Bellingwolde-fans zoals ik op zondagmiddag dapper en zonder gemopper op de hoogte bleef houden van de scoringsdrift van de tegenstander. ‘Sellingen legt doelpunt nummer 6 in het netje’, aldus de gortdroge Twitteraar van dienst.

Ik had ook best met ze te doen, met onze rood-wit-blauwe vrienden. VV Bellingwolde was in de zomer van 2021 namelijk de helft van z’n spelers kwijtgeraakt. Pats boem, een zestal sterkhouders zomaar gevlogen. Die waren met z’n allen zeven kilometer zuidelijker gaan voetballen, bij Veelerveen, in de 5e klasse C. Gevolg: Bellingwolde dat met boter en suiker degradeerde uit de derde klasse (hoe ze toch nog zeven punten bij elkaar sprokkelden mag Joost weten), terwijl Veelerveen z’n titel in 5C al bijna in april kon vieren.

Vonden ze bij Bellingwolde niet zo leuk natuurlijk. Vooral omdat de geruchten wilden dat hun halve elftal was weggelokt met mooie praatjes (lees: nieuwe voetbalschoenen, geen bondscontributie én gratis zuipen).

Klinkt bijzonder aanlokkelijk, dat kan ik niet ontkennen, maar of het ook allemaal waar was? Daarover lopen de meningen uiteen. Dat is te zeggen: dat van die gratis drank klopte in ieder geval wél. De Veelerveners kregen twee kratjes bier per overwinning. Dus dat liep afgelopen seizoen, waar Veelerveen maar liefst twintig keer de bovenliggende partij was, best in de papieren.

Maar zoals een voetbalfilosoof uit Betondorp ooit zei: elk nadeel hep z’n voordeel. En gelukkig is óók in het noordelijke amateurvoetbal één en één nog altijd gewoon twee. Ik bedoel: als de een degradeert uit 3C en de ander promoveert uit 5C, dan is het toch alleen maar logisch dat de twee elkaar komend seizoen zullen gaan treffen in de vierde klasse C?

Bij Veelerveen verkneukelden ze zich daar al maanden op, terwijl Bellingwolde lang met de gedachte speelde om een andere klasse aan te vragen. Ik wil bij deze God op m’n blote knieën bedanken dat ze dat niet hebben gedaan. Afgelopen vrijdag kwam de KNVB met het verlossende woord: VV Bellingwolde en VV Veelerveen zitten bij elkaar in 4C!

De Old Firms van deze wereld hebben er dus een broertje bij. Ik kan u vertellen: ik kijk er reikhalzend naar uit. Ik ben vast en zeker van de partij en wil deze clash van vrouwen en kinderen eerst, van dood of de gladiolen en van bloed aan de paal voor geen goud missen! •

Deze column kon u eerder hier lezen op RTV Noord.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top