skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Duivels dilemma

Houdt u ook zoveel van platgetreden paden? Ik wel. Ik ben er gek op. De Dordtse schrijver Cees Buddingh zei het al ooit: ‘We moeten de clichés niet schuwen.’

Ben ik helemaal met hem eens.

Wat dat betreft zijn dit trouwens gouden tijden. Dankzij die coronacrisis heb ik nog nooit zoveel clichés gehoord. De één nog fraaier dan de ander. Het was (en is) oprecht genieten geblazen.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

‘Dat gaat nog wel even duren, dus wen er maar aan.’

‘Het nieuwe normaal.’

‘Mensen worden wel heel inventief.’

‘Het werkelijke aantal besmettingen ligt veel hoger.’

‘Het is alsof we in een slechte film zitten.’

‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, moet je maar denken.’

‘Dit raakt ons allemaal.’

‘Het zijn surrealistische tijden.’

En ga zo nog maar even door. Eentje die mij ook bijzonder aanspreekt: ‘We zitten met een duivels dilemma.’ Duivels dilemma als in: kiezen we voor de kwetsbaren in onze samenleving, of zorgen we ervoor dat onze economie niet in elkaar dondert. Dat is kennelijk een kwestie van of-of. Of je kiest voor mensenlevens, of voor geld. Wat je zegt, een duivels dilemma.

Wie ook voor een duivels dilemma stond, was ons aller KNVB. Of zegt maar gerust: meerdere duivelse dilemma’s. Moest er een kampioen aangewezen worden of juist niet? En zo ja, moest dat Ajax of AZ zijn? Op basis van doelsaldo of onderling resultaat? Verdiende FC Utrecht Europees voetbal, op basis van z’n plek in de bekerfinale? En moesten er ploegen promoveren naar- en degraderen uit de eredivisie? Alleen promoveren was namelijk geen optie, omdat 20 ploegen op het hoogste niveau logistiek niet schijnt te kunnen.

Moet je net bij de KNVB zijn, met zoveel duivelse dilemma’s. Logisch dus dat ze er gisteren in Zeist een zooitje van maakten. De term Poolse Landdag viel veelvuldig, dus dat klaarde het gemoed van deze liefhebber van clichés danig op. Maar dat de besluitvorming geen schoonheidsprijs verdiende (ook ’n mooie!) laat onverlet dat uiteindelijk toch voor de meest logische oplossing is gekozen. Hoe zuur dat ook is voor De Graafschap en vooral Cambuur.

Maar ook daar is een mouw aan te passen, KNVB: laat Cambuur en De Graafschap komend seizoen nou gewoon met een voorsprong van respectievelijk 11 en 7 punten beginnen. En laat RKC en ADO Den Haag starten met -11 en -7 punten. Is wel zo eerlijk.

Oh, en KNVB, nóg een tip: neem in de reglementen alvast op wat er gaat gebeuren mocht het coronavirus volgend jaar onverhoopt opnieuw de kop opsteken. Om met een fraai cliché te eindigen: voorkomen is beter dan genezen. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top