Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

Een anekdote over Michael Jordan waar álles inzit

Eén van mijn favoriete ijshockeyers aller tijden (Jeremy Roenick) vertelde gisteren een dijk van een anekdote over één van mijn favoriete basketballers aller tijden (Michael Jordan). Het verhaal van Roenick zei veel en nog meer over Jordan. Over z’n goklust, over z’n hekel aan verliezen, en natuurlijk vooral ook over z’n brille.

We schrijven 27 maart 1992. Jordan is met de Chicago Bulls op het toppunt van z’n kunnen – een maand of wat later zullen de Bulls hun tweede achtereenvolgende NBA-titel behalen. Roenick is op dat moment speler van de Chicago Blackhawks.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

‘Michael belde me die ochtend in alle vroegte op’, vertelde Roenick op sportzender 670 The Score. ‘We gaan golfen, zei hij.’ Prima, vond Roenick. Hij had die dag toch geen wedstrijd. Jordan wel. Die moest ’s avonds spelen tegen de Cleveland Cavaliers.

Jordan en Roenick liepen die ochtend in alle vroegte 18 holes op de course van Sunset Ridge Country Club. Koeltas met biertjes mee, en een forse geldprijs voor de winnaar. Dat werd Roenick, met ’n paar slagen verschil.

‘Paar duizend dollar verdiend, toch lekker op je vrije dag.’

Dat zat Jordan uiteraard niet lekker. Het geld interesseerde hem niet, maar hij had nu eenmaal een bloedhekel aan verliezen. Vandaar dat hij Roenick uitdaagde om nóg een rondje van 18 holes te lopen, onder het mom van quite of dubbel. Die haalde z’n schouders op. Wat jij wil, dacht hij. Ik ben toch vrij vandaag.

De koeltas werd bijgevuld met verse ijsblokjes en nog ‘ns twee six packs Bud Light, voor andermaal 18 holes. Maar opnieuw won Roenick, tot frustratie van Jordan.

‘Vóór Michael naar Chicago Stadium ging om te gaan basketballen tegen de Cavaliers, zat ik ‘m wat te dollen. Ik vertelde ‘m dat ik zo dadelijk m’n bookie ging bellen, om al ’t geld dat ik die dag van ‘m had gewonnen op Cleveland te zetten. Want veel kon ’t met Michael – met 36 holes golf in z’n benen en tien blikjes bier in z’n mik – natuurlijk niet worden.’

Jordan had echter een beter idee. ‘Ik wed met je dat wij vanavond met minimaal 20 punten verschil van de Cavaliers winnen, en dat ik minstens 40 punten scoor’, stelde hij voor.

‘Deal’, zei Roenick meteen. Kat in ’t bakkie, dacht hij. Money in the bank.

Moest je net bij Michael Jordan zijn. Zijn Bulls versloegen die avond de Cavs met 126-102, waarbij hijzelf goed was voor 44 punten.

‘De beste sportman die ik ooit met eigen ogen heb gezien’, aldus Roenick. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top