skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Emancipatie werkt beide kanten op

Tja, zo snel kan het gaan. Afgelopen week nog maar, kreeg actrice en activiste Rose McGowan van de Britse editie van GQ Magazine de Inspiration Award tijdens de Men of the Year awards van het blad uitgereikt. McGowan, die u zou kunnen kennen van de TV-serie Charmed of van het Grindhouse tweeluik, werd geroemd vanwege haar kracht en moed. Ze was namelijk één van de eersten die seksuele intimidatie binnen de filmindustrie aan de kaak stelde, en bekende te zijn misbruikt.

McGowan deed dat samen met Asia Argento, actrice, model en regisseuse van Italiaanse komaf. Argento, evenals McGowan één van de aanjagers van de #MeToo-beweging, beweerde dat ze door filmproducent Harvey Weinstein was verkracht. Niemand die haar woorden in twijfel trok.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

In het kielzog van Weinstein volgden nog een hele rits aan Hollywood-beroemdheden die werden beschuldigd van ongewenst gedrag, variërend van ongewenste intimiteiten tot verkrachting. Kevin Spacey, Louis C.K., Bill O’Reilly en Al Franken, om er maar een paar te noemen. Ook de rest van de wereld (dirigent Daniele Gatti) en Nederland (Job Gosschalk en Gijs van Dam) ontsnapten niet aan de heksenjacht.

Met de carrières van de beschuldigden was ’t in veel gevallen meteen gedaan. Wie alleen al werd genoemd, was meteen het haasje. Maar kritiek op deze Trial by Media (want was er niet zoiets als onschuldig totdat het tegendeel bewezen is?) werd door de #MeToo-beweging, Argento en McGowan voorop, hooghartig weggewuifd. “Het is uiterst belangrijk dat we alle slachtoffers van seksueel misbruik meteen geloven.”

Totdat Argento, jurylid bij de Italiaanse versie van X-Factor, deze week zélf ineens in het beklaagdenbankje terechtkwam. De 22-jarige acteur Jimmy Bennett beweerde door Argento tot seks te zijn gedwongen. Dat zou zijn gebeurd in 2013, in een hotel in het zuiden van Californië. Bennett was toen nog maar zeventien jaar. En dat mag niet. Is, los van wederzijds goedvinden, sowieso verkrachting, volgens het Californische wetboek. Argento ontkent bij hoog en bij laag, maar betaalde Bennett maar wel alvast 3,5 ton aan zwijggeld.

Da’s even goed als een schuldbekentenis, denk ik dan met mijn boerenverstand. Maar nee, daar denken Argento zélf en vooral McGowan héél anders over. Want wat tweette McGowan, die van we moeten alle slachtoffers van seksueel misbruik meteen geloven, eergisteren? Vrij vertaald: dat we eerst alle informatie moeten hebben voor we oordelen. Be gentle, riep ze haar volgers op. Wees zachtaardig.

Ja, hallo. Veel hypocrieter wordt het natuurlijk niet. Gelijke monniken, gelijke kappen, meid. Ook al is de vermeende dader dan een vrouw, en het slachtoffer een man. Emancipatie werkt nu eenmaal twee kanten op. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top