skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Het VVD-mysterie van de valse herinnering

Kom, moet Ed Nijpels hebben gedacht, het is komkommertijd, dus laat ik ‘ns een knuppel in het hoederhok gooien. En dus bekende hij in de oranje Eend van 1Vandaag een relatie (van zes maanden) met Linda Mol te hebben gehad.

Eén en ander moet volgens Nijpels in 1983 hebben plaatsgevonden. Nijpels, tegenwoordig 68, was toen 32 jaar oud. Linda de Mol, nu 54, was destijds 19 jaar.

“Mijn eerste relatie in de mediawereld was met Linda de Mol”, liet Ed Nijpels zich plompverloren ontvallen.

1Vandaag-verslaggever: “Wat zeg je me nou?”

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Nijpels: “Dat is een goed bewaard geheim.”

Verslaggever: “Maar nu niet meer.”

Nijpels: “Ik was fractievoorzitter, en John de Mol sr. belde me op. Hij zei: ‘Ed, zou jij de Gouden Harp willen uitreiken?’ Een paar dagen later vroeg hij of ik er bezwaar tegen zou hebben als zijn dochter Linda de prijs kwam overhandigen. Zo heb ik Linda de Mol leren kennen.”

Interessant. Vooral omdat Linda de Mol zelf een héél andere herinnering heeft. Ja, ze zijn één keer samen wezen eten. Maar da’s toch echt nog heel wat anders dan een relatie van een half jaar. “Ik ben echt serieus verbijsterd door deze opmerking. Heel, heel erg raar dit”, aldus De Mol.

In eerste instantie denk je: waarom zou Nijpels daarover, in het openbaar nog wel, over liegen? Zeker omdat hij in 1983 trouwde met zijn eerste vrouw, die hij op dat moment al vijf jaar kende. Maar als Nijpels geen reden heeft om te liegen, wat heeft Linda de Mol op haart beurt dan te verbergen? Vragen, vragen.

Wat, bijvoorbeeld, als er géén sprake is van een leugen, maar van een valse herinnering? Volgens gezondnu.nl is een valse herinnering een vervorming van een feitelijke ervaring. Het is iets anders dan een leugen. Bij een valse herinnering ben je er namelijk heilig van overtuigd dat datgene wat je je herinnert ook daadwerkelijk gebeurd is. En nu komt het: het kan ook een fantasie zijn die onbewust als feitelijke ervaring naar boven komt.

Aha! Aap, mouw. Lijkt mij ineens een heel plausibele verklaring. Vooral omdat Ed Raket nog steeds lid van de VVD is. En de VVD blijkt de laatste jaren toch dé partij van de leugens valse herinneringen te zijn geworden. Ga maar na. Halbe Zijlstra en z’n ontmoeting met Putin. Mark Rutte en de memo’s van de dividendbelasting. Ivo Opstelten, Fred Teeven en Ard van der Steur en het verdwenen bonnetje. Anouschka van Miltenburg en haar shredder. Charl Schwietert en zijn opgepoetste c.v. Henry Keizer en zijn spotgoedkope uitvaartbedrijf. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Moraal van dit verhaal: jokken is minder erg dan liegen, en een valse herinnering is nóg weer minder erg. Daar kom je, ook buiten de VVD, prima mee weg. Lullig voor Linda de Mol, dat dan weer wel. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top