skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Geen paniek, Jussie Smollett: met Jules Croiset liep ‘t ook goed af

Als voormalig Chicagoan heb ik de berichtgeving over Jussie Smollett met bovengemiddelde interesse gevolgd. Meegekregen? Smollett is acteur en bekend van de serie Empire. Hij beweerde een maandje geleden op de straten van Chicago te zijn aangevallen door twee mannen. Zijn belagers zouden daarbij racistische en homofobe motieven hebben gehad – Smollett is namelijk zwart en homoseksueel, vandaar. Heel Chicago in rep en roer natuurlijk. Alsof de stad al niet genoeg te lijden heeft onder racisme, geweld en negatieve publiciteit.

Apart nieuwtje, dacht ik een paar weken geleden nog, maar wellicht een tikje regionaal. Intussen is het wereldnieuws. Smollett blijkt het pak rammel namelijk te hebben verzonnen. Hij had zélf twee mannen ingehuurd om hem er ‘ns goed van langs te geven. Hij had ze allebei 3500 dollar beloofd. En het waarom? Onvrede over zijn gage, zo liet hij weten. Naar verluidt toucheert hij per Empire-aflevering niet meer dan een schamele ton. En aangezien een Empire-seizoen maar achttien afleveringen kent, houdt Smollett dus nog geen twee miljoen dollar per jaar over aan de serie.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Wereldwijde verontwaardiging viel Smollett ten deel. En terecht, want met zijn nep-aanval zette hij miljoenen antiracisten en voorvechters voor gelijke homerechten in hun hemd. En dat terwijl ie z’n snode plan gewoon had afgekeken van onze eigen Jules Croiset! Deze Joodse acteur ensceneerde al in 1987 z’n eigen ontvoering, bij wijze van protest tegen de opvoering in Rotterdam van Het Vuil, De Stad en de Dood, van Rainer Werner Fassbinder. Dat stuk was reuze antisemitisch, vond Croiset. Het opvoeren ervan zou verboden moeten worden.

Dat gebeurde niet. Wat Croiset ook probeerde. Zo schreef hij destijds dreigbrieven aan Freek de Jonge, Frits Barend en hemzelf. Ook deed hij een valse bommelding om het theater te laten ontruimen. En hij zette dus z’n eigen ontvoering in scene. Hij beweerde in België door Nederlandse neo-nazi’s te zijn ontvoerd. Hij had gekneveld en wel tegen zijn wil in het riool van Charleroi gelegen. Om geloofwaardig over te komen, had ie bij zichzelf zelfs een hakenkruis in de borstkas gekerfd.

Maar hoe goed een acteur zelf ook denkt te zijn; slachtofferrollen zijn niet voor iedereen weggelegd. De Belgische Rijkswacht liet zich namelijk niet foppen. Die had perfect in het snotje gehad dat Croiset de kidnap van a tot z uit z’n dikke duim had gezogen.

 DVD algemeen
Het is voor Jussie Smollett te hopen dat zijn strapatsen hem niet noodlottig zullen worden. Misschien loopt ’t straks allemaal met een sisser af. Dat deed ’t voor Croiset tenminste wel. Justitie besloot hem uiteindelijk niet te vervolgen. Sterker nog: hij sloeg er nog ’n leuk slaatje uit door er een boekje over te schrijven (Met stomheid geslagen). Een soort van verantwoording, zeg maar. Dat inspireerde Harry Mulisch op zijn beurt tot het boekenweekgeschenk Het Theater, de Brief en de Waarheid, wat voor Freek de Jonge weer aanleiding was om een voorstelling genaamd De Conferencier, het Boekenweekgeschenk en de Leugen te maken.

Eind goed al goed, dus. Wat heet. Jules Croiset, 81 jaar oud inmiddels, staat tegenwoordig nog steeds op de planken: samen met Victor Reinier voert hij dezer dagen Een Goed Mens op. En sinds vorig jaar schittert Croiset zelfs als Eduard Stern in Goede Tijden, Slechte Tijden. Jussie Smollett zou er vast en zeker een al dan niet geënsceneerde moord voor doen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top