Bekentenis. Ik heb ooit een rood licht-boete laten voorkomen. Met succes. Nadat ik een minuutje…
KaeperNike
Nike? Is dat niet die sportartikelenfabrikant uit Oregon die bekend staat om het feit dat het z’n producten laat maken in lage lonen landen, door kinderen in sweat shops, waar de omstandigheden niet te harden zijn?
Dit hardnekkige beeld bestaat al jaren, en is niet bezijden de waarheid.
Wat ook al lang bestond, was de indruk dat Nike zich niet leek te bekommeren om dat imago. In Beaverton, op het hoofdkwartier van de firma, leken ze zich er de schouders over op te halen. Hun producten werden toch wel afgenomen door sportgekke merkenfreaks. Kinderarbeid of niet.
Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven
Vorig jaar leek zich echter al een kleine kentering af te tekenen. Het bedrijf kwam toen met een anderhalve minuut durende commercial, met LeBron James en Serena Williams in de hoofdrollen. Equality should have no boundaries, heette de mini-speelfilm. Gelijkheid zou geen grenzen moeten kennen.
Het kwam het bedrijf op karrevrachten kritiek te staan. Zoveel hypocrisie hadden velen nog maar zelden gezien. Arme kinderen zich dood laten werken voor een aalmoes, maar vervolgens goede sier maken met een artsy fartsy Gutmensch-reclame? Je moet maar durven.
Maar dát doen ze bij Nike, durven. Want wat maakte het bedrijf gisteren bekend? Dat het nog een paar stappen verder gaat in z’n vorig jaar ingeslagen Gutmensch-weg. Nike bombardeerde niemand minder dan Colin Kaepenick tot het gezicht van de dertigste verjaardag van z’n Just Do It campagne.
Voor wie meer wil weten over waarom deze Kaepernick tegenwoordig zo’n hot item is, even dit lezen. In kort bestek: Kaepernick had het gemaakt als quarterback in de NFL, maar besloot zijn bekendheid als footballer te gebruiken om te protesteren tegen de rassenongelijkheid in de VS. Hij deed dat door te knielen voor het volkslied, dat voor iedere wedstrijd wordt gespeeld. Gevolg: hij raakte z’n baan kwijt, en geen club die z’n vingers nog aan hem durfde te branden.
Met andere woorden: veel controversiëler dan Colin Kaepernick komen ze dezer dagen niet in Amerika. Je bent of voor of je bent tegen hem. Kort door de bocht: Trump-supporters haten hem, en voor Trump-haters is hij een held.
Cynici zouden kunnen denken dat een bedrijf als Nike vast en zeker donders goed zal hebben onderzocht wat de bedrijfsmatige gevolgen zullen zijn van deze stap. Want waar de helft van het land zich vol walging van het merk zal afkeren, zal hen van de andere kant ook enorm veel goodwill ten deel vallen.
Vooralsnog kies ik ervoor om nog maar even niet al te cynisch te zijn. Een statement is een statement. Om iemand als Colin Kaepernick in deze politiek woelige tijden hét gezicht van je bekendste campagne ooit te maken, vergt hoe dan ook moed. Daar kun je je Nike-petje alleen maar voor afnemen. •
Waardeer dit artikel!
Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!