Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

Kroniek van een waanzinnig FC Groningen-seizoen

Het het nog nooit zo donker wèst of t wer altied wel weer licht. Ede Staal zong het al, en de feniks herrees. De start was moeizaam, maar fris, energiek en enthousiast knokte een jeugdig FC Groningen zich alsnog terug de Eredivisie in én naar de halve finale van de KNVB-beker. Kroniek van een waanzinnig voetbaljaar waar alles inzat.

7 mei (2023) Degradatie is een feit.
8 mei (2023) De volgende ochtend-met-kater. Hoe donker het was? Nou, zo donker dus. Maar daarmee was de gifbeker nog niet leeg. Eerst was er nog de schande tegen Ajax, en vervolgens volgden ook nog eens smadelijke nederlagen tegen Vitesse (6-0) en Sparta (0-5). Koren op de molen van pestende Friezen natuurlijk.
29 mei Het eerste positieve nieuws over de herstart sijpelt door: FC Groningen, dat grote schoonmaak houdt, richt z’n pijlen op goalgetter Kevin van Veen.
6 juni Het nieuwe FC krijgt vorm, met een nieuwe assistent, keeperstrainer, keeper en verdediger. De mensen die er vorig seizoen een potje van hebben gemaakt vinden elders emplooi. Overigens degradeert Dick Lukkien met (dan nog) zijn Emmen zelf ook.

Kevin van Veen komt en belooft dertig goals. ‘Dat is mijn ondergrens’ – 13 juni

13 juni Hij komt, hij komt. En: hij belooft 30 goals. Dertig! Minstens!
16 juni Dick Lukkien weet waar hij voor staat. De sfeer én eredivisievoetbal terugbrengen in de Euroborg. ‘Daar lopen we niet voor weg.’
30 juni En met deze groep gaat Lukkien het doen, plus Peersman, Lien, Emeran en oude bekende Bacuna. Er gloort hoop op de eerste training. Iedereen heeft er zin in.
15 juli Niet alles is nog rozengeur en maneschijn, want Suslov blijkt een gezwel. Eind augustus is het opnieuw bal met de Slowaak, en dus krijgt hij z’n zin. Hij mag wieberen.
17 juli De fans hebben er alle vertrouwen in. De seizoenkaartenverkoop bereikt een recordhoogte, de Euroborg zal een seizoen lang zo goed als vol zitten.
23 juli De Open dag. En Kevin van Veen herhaalt z’n belofte.
11 augustus Het begin mag er zijn als Jong Ajax wordt opgerold. Dick Lukkien ziet echter nog volop mankementen. De fans hebben een pracht van een sfeeractie in petto: Wij herrijzen uit puin, as en stof!
21 augustus De klad komt er nu al in: er wordt verloren in Utrecht. Misschien was het nodig. Niet dat het helpt, want thuis tegen Willem II wordt het bloedeloos 0-0, ondanks een indrukwekkende corteo vooraf (foto). En Kevin van Veen is nu al niet in z’n hum? Tegen TOP Oss zorgt hij niettemin voor de zege en de ketchupfles schijnt los.
19 september TOP Oss blijkt een oprisping te zijn geweest, want thuis wordt van ADO wordt verloren. Van Jong PSV winnen gaat nog net, maar in Helmond komt de ploeg weer met schrik vrij. Het woord titelkandidaat durft dan al niemand meer in de mond te nemen.
29 september In eigen huis wordt het 0-3 tegen Den Bosch en de term ‘onthutsend zwak’ valt. Promotie lijkt ineens mijlenver weg. En waar het aan ligt?

De FC meldt zich in de middenmoot na een in meerdere opzichten pijnlijke nederlaag in Breda – 6 oktober

6 oktober De FC meldt zich in de grijze middenmoot nadat ook in Breda een pijnlijke nederlaag wordt geleden, in meerdere opzichten. Rond het duel ontstaat een rel rond Kevin van Veen en zijn ongeboren dochter.
19 oktober Dick Lukkien zegt een stijgende lijn te zien, maar die vertaalt zich nog niet naar resultaten. In Doetinchem wordt verloren (met een positie in het rechter rijtje als resultaat) en thuis tegen Emmen teleurstellend gelijkgespeeld. Kevin van Veen doet dan al niet meer mee. De conclusie is hard.
23 oktober En wie hebben we daar? Wat een leuk joch is die Wouter Prins!
29 oktober Ook tegen Cambuur mag Kevin van Veen niet meer doen. Niet dat het helpt, want de volgende nederlaag is een feit, ondanks een manmoedige wandelactie (zie foto). Zelfs de nacompetitie halen lijkt ineens een zware dobber te worden, want de FC keldert naar de veertiende (!) plek. Crisis? De fans vinden van wel en hebben genoeg van de rvc. Die rvc is het daar eigenlijk wel mee eens.
3 november Wouter Gudde vindt dat de FC wel wat rust kan gebruiken en trekt zijn conclusies.
5 november Het lek is nog niet boven, want ook van Dordrecht en bij de koploper van dat moment Roda JC kan niet worden gewonnen.
12 november Niettemin tekenen zich in Kerkrade lichtpuntjes af (Schreuders klopt nadrukkelijk op de deur door drie (!) keer de lat te raken). Ondertussen kondigt het vertrek van Kevin van Veen zich aan. Die 30 goals gaan er niet komen.
27 november De ommekeer? Jong AZ wordt opgerold, nadat drie dagen eerder ook Eindhoven al werd verslagen. Vervolgens moet VVV er aan geloven, dan Telstar. Dat zijn vier zeges op rij.

Het ene na het andere talent rammelt aan de deur. Tegen Telstar is Valente aan de beurt – 8 december

7 december Niet onbelangrijk: Laros Duarte dreigt eindelijk fit te worden.
8 december Het ene talent na het andere doet nadrukkelijk van zich spreken, nu is Luciano Valente aan de beurt. Het chagrijn lijkt verdwenen uit de Euroborg, maar Lukkien is nog niet tevreden.
19 december Na Donar te hebben gered gaat Jakob Klompien ook bij de FC een tijdje de kar trekken.
20 december Ook in de beker gaat het trouwens lekker, waar Willem II vrij eenvoudig wordt verslagen.
16 januari Halverwege januari moet in de beker ook Excelsior er in Rotterdam aan geloven. De FC is kwartfinalist! Wim Masker, zie hier, voor de betere statistieken. Zeven keer eigen kweek!
21 januari Het norovirus gooit roet in het eten, de halve selectie blijkt ziek, zwak en misselijk. Emmen-uit gaat niet door, maar tegen Jong Ajax blijken de meesten weer hersteld. Dick Lukkien is trots. En blij met Rui Mendes als nieuwe aanwinst. Als ook AZ wordt verslagen (wat een reeks!), staat de FC alweer vijfde.
8 februari Zes dagen eerder werd verloren van Dordt. Was de FC al met het hoofd bij de kwartfinale van de beker? Daarin wacht het Fortuna van Danny Buijs. Het wordt een heerlijke voetbalavond, vol spanning en sensatie, met Hidde Jurjus tenslotte als penaltykiller, en een Euroborg dat ontploft.
11 februari In de competitie wordt de draad moeiteloos opgepakt. Er wordt gewonnen van TOP en Eindhoven en ietwat teleurstellend gelijkgespeeld tegen Helmond Sport. Maar dat heeft misschien alles te maken met de wedstrijd die vijf dagen later op het programma staat.

Op schrikkeldag is de FC in de Kuip dicht bij een bekerstunt – 29 februari

29 februari Dat is namelijk de halve finale van de KNVB-beker. Tegen Feyenoord, in de Kuip. Het wordt een avond om niet licht te vergeten, want de FC is dicht bij een stunt.
4 maart Misschien nog indrukwekkender: er volgt geen terugslag in de competitie. Als eerst Den Bosch, vervolgens MVV en dan ook nog De Graafschap worden verslagen, staat FC Groningen zelfs even virtueel tweede. Met twee keer een hattrick voor Postema (toch?), die weer aan directe promotie denkt. Het levert de video van het jaar op
11 maart Door de kwakkelstart in augustus, september en oktober, kan FC Groningen zich nu nog nauwelijks misstappen veroorloven. De ploeg ontsnapt bij Jong PSV, dankzij Marvin Peersman. Lukkien spreekt van een dubbele stuitligging.
29 maart Ondertussen ontpopt de FC zich als de best voetballende ploeg van de KKD. In Den Haag heeft ADO geen kans, zoals ook Emmen op 1 april op de eigen Oude Meerdijk, waar de periodetitel officieel wordt binnengehaald, niks in de melk heeft te brokkelen. De tweede plek gloort.
1 april Op die Oude Meerdijk blijkt het respect voor Dick Lukkien trouwens ineens verdwenen. Of is die tegel alweer terug?
7 april Uh-oh. Puntverlies thuis tegen NAC. Gelukkig wordt een week later in Venlo, zij het zuinigjes, wel weer gewonnen.
21 april De nieuwe directeur is binnen. Wellicht dat het de ploeg heeft geïnspireerd tot een lucratief weekendje. Want waar Willem II en Roda punten morsen, daar wint de FC zelf wel. Smetje: Jurjus krijgt rood. Maar wat Lukkien al verwacht gebeurt ook: kaart geseponeerd.

Met het zweet in de bilnaad en dankzij Thom van Bergen overleeft de FC in Velsen – 3 mei

26 april Jurjus is er dus gewoon bij in Tilburg, waar niks wordt beslist. In een prachtige ambiance wordt het gelijk. Het goede nieuws: de FC heeft de promotie nog steeds in eigen hand.
3 mei Oef. Met het zweet in de bilnaad houdt de FC z’n kansen levend, maar het scheelt niks. Dankzij zeven minuten blessuretijd en dankzij Thom van Bergen. Romano Postema heeft echter niet aan zelfvertrouwen ingeboet. Duidelijk is in ieder geval dat in de seizoensapotheose tegen Roda alles beslist gaat worden. Dood of de gladiolen, alles of niks. En daar wil natuurlijk iedereen bij zijn. Maar kijk uit.
10 mei D-Day. Voorafgegaan door een imposante corteo kan het die avond in de Euroborg eigenlijk al niet mis. En dat gaat het ook niet. Roda JC heeft niets te vertellen en na dik 90 minuten, plus pitch invasion, is FC Groningen terug waar het hoort: in de Eredivisie.

Deze kroniek stond eerder op RTV Noord.

 

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Scroll naar boven