skip to Main Content
Est. JUNI 2015

’n Campagne? Zwaarder straffen, zul je bedoelen!

“Hulpverleners belaagd, politie is er klaar mee”, kopt Trouw.

“Politieauto bekogeld met zwaar vuurwerk in Veenendaal, man (20) aangehouden”, meldt het Algemeen Dagblad.

Nogmaals het AD: “Hulpverleners bekogeld met vuurwerkbommen na brand in Utrecht.”

En Sikkom.nl: “Tuig bekogelt brandweer met vuurwerk in Paddepoel.”

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Het is weer schering en inslag, de berichten over politiemensen, brandweermannen en ambulancepersoneel die worden belaagd door schorriemorrie. Waar je vroeger rond oud en nieuw werd doodgegooid met nieuws over vuurwerkongelukken, daar hebben die berichten moeten plaatsmaken voor nieuws over lastiggevallen hulpverleners.

Zaterdagavond was het ook in Utrecht weer raak. Daar werd de brandweer bij het blussen van een portiekbrand met vuurwerkbommen bekogeld. “Ik werk nu 32 jaar bij de brandweer, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, sprak een woordvoerder na afloop. Hij had naderhand nog steeds een wat dof gevoel in z’n oor. Een vuurwerkbom was kennelijk in zijn nabijheid afgegaan. De aanval had er behoorlijk ingehakt bij de spuitgasten. Ja, vind je ’t gek?

Het gekke is: iedereen spreekt er schande van. Of je nou Twitter neemt, of Facebook, Teletekst of de commentaren op Telegraaf.nl: zonder uitzondering meent men dat er paal en perk aan het gehufter gesteld moet worden. En toch lijkt het aantal geweldsincidenten tegen first responders hand over hand toe te nemen. Rara?

De politie schijnt vrijdag te zijn begonnen met al wéér een campagne. Achter ieder uniform zit een mens. Laat ons veilig hulp verlenen, luidt de boodschap. Wat leuke spotjes erbij, waarvan eentje van de 35-jarige Dwight. Politieagent en papa, zegt het bijschrift.

Heel nobel hoor, en ontzettend hartverwarmend. Maar zo’n zoetgevooisde campagne zal het tuig toch niet daadwerkelijk afschrikken? Kom nou toch. Ik bedoel: van wanneer is de campagne Handen af van onze hulpverleners? 2011? Kijk ‘ns naar dit spotje. Is uit dat jaar. “Het geweld tegen ambulancemedewerkers, politieagenten en brandweermannen neemt jaarlijks toe”, zegt het begeleidende tekstje. Zeven jaar geleden. Heeft niet veel geholpen, wel?

Ik ben er zeker niet altijd voor, maar in dit geval toch zeker wel: gewoon zwaarder straffen dat geteisem. Taakstrafjes zijn hier niet op z’n plaats. Het is hoog tijd voor een doeltreffend signaal, een waarschuwende vinger die ook daadwerkelijk afschrikt. Want laten we eerlijk zijn: het gooien van een vuurwerkbom naar iemand is toch op z’n minst zware mishandeling en misschien zelfs poging tot doodslag? Nou dan. Straf dan ook navenant.

Of wachten we nog even rustig af totdat de eerste dode valt? Nee toch? •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top