skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Neymar is in feite Arjen Robben 2.0

Kent u het blad Helden? Het blad ontsproot aan het brein van vader (Frits) en dochter (Barbara) Barend en heeft intussen vaste voet verworven in het Nederlandse medialandschap. En da’s knap. Sportbladen uit de grond stampen was de afgelopen decennia sowieso al geen sinecure, waarbij Helden ’t ook nog ‘ns deed in een tijd waarin print onder druk kwam te staan. En dat bovendien in de vorm van een glossy. Petje af, chapeau.

In het jongste nummer prijkt een verhaal over Neymar. Of beter: over de vallende ziekte van Neymar. Op een andere manier dan hij waarschijnlijk zelf had gewild, werd de Braziliaanse superspits op het afgelopen WK namelijk Speler van het Toernooi. Niet door ijzersterk spel, meesterlijke passeeracties, briljante assists of wonderschone goals, maar door matige uitgevoerde Schwalbes en overdreven gerollebol.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Het internet lachte zich een breuk. Memes van geitjes die omvielen zodra er een bal in de buurt kwam. Neymar rollend over bowlingbanen, biljarttafels en autosnelwegen. Complete jeugdelftallen die omvielen zodra ze de naam Neymar hoorden. Reuzegrappig natuurlijk, want Neymar bewees met z’n geduikel het voetbal, z’n land en zichzelf bepaald geen dienst. Want was dit nou een voorbeeld voor de mondiale jeugd.

Vandaar (denk ik) dat ook Helden maar ‘ns op zoek ging naar de oorzaak van het tenenkrommende getuimel van Neymar. Want dat heeft zo’n jongen toch niet nodig.

In het stuk laten verschillende experts er hun licht over schijnen. Scheidsrechter Bas Nijhuis. Voormalig ijzervreter Rinus Israel. Zijn ontdekker Robert Antonio dos Santos. Buurtbewoner ‘Biro’. Sport-psycholoog Daniëlle van der Klein-Driesen. Sportmarketeer Ruud van der Knaap. Oud-vleugelflitser Pierre Vermeulen. Maar geen van allen slagen ze erin hun vinger op de zere plek te leggen.

Logisch natuurlijk. Want degene die ons tot in het detail had kunnen vertellen over de ins en outs van de vallende ziekte ontbreekt in het verhaal. Inderdaad, ons aller Arjen Robben. Want laten we eerlijk zijn: Neymar heeft ’t van geen vreemde. Hij is in feite Robben 2.0.

Vooropgesteld: ook ik ben fan van Robb’n. Altijd geweest, al sinds ik ‘m tegen Feyenoord zag debuteren. Maar altijd dat eeuwige getuimel van ‘m… En laten we niet net doen alsof ie die Schwalbes pas in ’t land van Der Lothar heeft opgepikt. Al bij PSV was het schering en inslag. “Al dat vallen dreigde tegen hem te gaan werken”, zei z’n trainer Guus Hiddink toen al over hem.

Neymar werd nu de pispaal van het WK’18, maar dat had Robben vier jaar eerder evengoed kunnen overkomen. Gelukkig bleef de schade voor Arjen beperkt tot een wanhopige Mexicaanse Twitteraar, die tot vervelens toe No era penal bleef tweeten. Het was geen strafschop.

Maar goed, die Schwalbe tegen Mexico kwam ons destijds natuurlijk best goed uit. Vandaar dat we toen met z’n allen even de andere kant op keken. En vandaar dat Neymar er nu van langs krijgt in Helden, en niet Robben. Want over ónze helden niets dan goeds, toch? •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top