Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

Nuchtere noorderling me hoela

Ik zit een beetje in een spagaat. Aan de ene kant ben ik iemand die de clichés niet schuwt, maar aan de andere kant heb ik er ook een broertje dood aan. Vooral als ze kant noch wal raken.

Neem nou de typering ‘nuchtere noorderling’, of ‘stugge Groninger’. Te pas en te onpas komen ze voorbij. Maar hoe nuchter de gemiddelde noorderling is, heb je afgelopen zondag weer kunnen zien. Nuchtere noorderling me hoela.

Voor wie het heeft gemist: in god betert Emmen, voor lege tribunes en op een plastic veld, stond Arjen Robben voor het eerst sinds mensenheugenis weer eens in de basis van een voetbalelftal. Alleen die mededeling al (‘Robben begint in de basis!’) had bij menig noordelijk voetballiefhebber alle lichaamsbeharing recht overeind doen staan.

Niet veel later, tijdens de warming-up, zaten duizenden mannen met een dikke keel op hun driezits toen Robben op de klanken Opus een balletje hooghield. En honderden moeders vielen minuten later in katzwijm toen de Bedumer een Emmer ballenjongen de herinnering van z’n leven bezorgde door even met ‘m over te schieten.

‘Ben je links?’, vroeg het idool. ‘Ja’, fluisterde het ventje.

En toen moest de wedstrijd nog beginnen! Opnieuw dikke kelen, ongegeneerd kippenvel en betraande ogen door heel Noord-Nederland toen Robben twee puntgave assists afleverde en zich daarmee als een kind zo blij toonde. Het jongetje in het lijf van een 37-jarige balde z’n vuisten en glunderde van oor tot oor, en duizenden Groningers kraaiden vanuit hun huiskamers met ‘m mee.

Na afloop brak de man van glas voor het oog van de camera, toen hij uit de doeken deed hoeveel het allemaal met hem deed. ‘Dit is wat ik wilde’, prevelde hij, ‘hier heb ik het allemaal voor gedaan.’

Z’n Groningse tongval was plotseling weer hoorbaar, terwijl hij de tranen uit z’n ogen wreef. Heel het Noorden, ondergetekende incluis, snotterde met hem mee.

Nuchtere noorderling me hoela! Want toen Robben werd gevraagd hoe hij tegenover het EK stond, riep hij zonder nadenken: ‘Als Frank de Boer me belt, dan kom ik!’ Hoe euforisch wil je het hebben?!

Nou zit dat EK er voor Robben trouwens waarschijnlijk niet in. De bondscoach liet namelijk al weten daar vooralsnog een stokje voor te zullen steken.

Jammer, maar die De Boer is dan ook een nuchtere Noord-Hollander. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top