Ga naar hoofdinhoud
Est. JUNI 2015

Petje af voor lucky Dick

Succes heeft vele vaders. Dat geldt zeker ook voor de promotiie van ons aller FC.

Zo verdienen de fans en sponsors zeker wat credits voor hun trouw, net als directeur Wouter Gudde, voor het durven aanhouden van de eredivisiebroek, terwijl ook de roedel zelf opgeleide jonge honden een compliment toekomt. Maar de meeste lof verdient de man die het ondanks de immense druk allemaal in goede banen wist te leiden: trainer Dick Lukkien.

Want het was me toch een opdracht van jewelste waarmee de Veendammer afgelopen zomer werd opgezadeld. Hij moest niet alleen het chagrijn van een seizoen eerder doen vergeten, maar hij diende de club binnen een jaar óók nog eens terug zien te brengen op het hoogste niveau. Met minder zou geen genoegen worden genomen. Sterker nog: gezien de financiële risico’s die de club had genomen, zou niet promoveren wel eens desastreuze gevolgen kunnen hebben. Ga er maar aan staan.

Wie in het najaar een blik op de ranglijst van de KKD wierp, moet z’n hart echter hebben vastgehouden. Lukkien en de FC bakten er helemaal niks van. Directe promotie werd eind september al een kansloze missie geacht, terwijl eind oktober, toen de FC was geduikeld naar de veertiende plaats, zelfs openlijk aan de kans op nacompetitie-deelname werd getwijfeld.

Criticasters zagen onmiddellijk hun kans schoon. Die hadden dit bij FC Emmen namelijk ook al eens gezien. Typisch Lukkien, riepen die. Als plan A goed uitpakte, dan was er op de Oude Meerdijk prachtig verzorgd voetbal te zien. Maar als Plan A niet liep, dan was er een probleem. Er was namelijk geen plan B.

Maar Dick Lukkien verblikte of verbloosde niet. Hij deed er zelfs nog een schepje bovenop en ging geen impopulaire maatregel uit de weg. Zo kwam Thijmen Blokzijl, tijdens het zwarte degradatiejaar nog één van de spaarzame lichtpuntjes, pardoes op de bank terecht. Zelfs topaankoop Kevin van Veen, die de fans minstens dertig treffers had beloofd, kwam er naast te staan.

Man van de club of niet, maar waar was Dick Lukkien nou helemaal mee bezig? Zelfs toen de ploeg ook zonder Van Veen punten bleef morsen en nauwelijks tot scoren kwam, hield de Veendammer voet bij stuk. Van Veen bleef zitten waar hij zat – naast z’n coach op de bank. Die coach verwachtte nu eenmaal meer van z’n spits, legde hij uit. Meer arbeid zonder bal.

Pas maanden later werd goed duidelijk wat Lukkien daarmee bedoelde. Zijn ploeg was inmiddels aan het swingen geslagen en reeg de overwinningen aaneen. De tien veldspelers deden dat door een ongekende vechtlust aan de dag te leggen, vol energie, intensiteit en enthousiasme, door middel van een soort totaalvoetbal waarbij niemand mocht verzaken. Daar paste een type Van Veen niet in, dat was intussen wel duidelijk.

Lukkien schroomde daarbij niet de eigen jeugd een kans te geven. Luciano Valente, Thom van Bergen, Romano Postema, Jorg Schreuders, Wouter Prins en aan het slot toch ook weer Thijmen Blokzijl kregen stuk voor stuk een kans van hun trainer. En: ze betaalden dat vertrouwen met gepaste munt terug. Het plezier en de spelvreugde waarmee dat gebeurde stráálde ervan af en sloeg over op het publiek.

Het leverde een heerlijke tweede seizoenshelft op, met tal van krenten in de pap. Zo ontplofte de Euroborg bijkans na de bekerwinst op Fortuna en was de ploeg een paar weken later zelfs dicht bij een bekerstunt in de Kuip.

Zonder geluk vaart echter niemand wel. Ook Dick Lukkien niet. Door het gepruts tijdens de eerste maanden van het seizoen kon de FC zich in 2024 nauwelijks nog misstappen veroorloven. Peersman (Jong PSV), Van Bergen (Telstar) en vooral een portie mazzel hielden de ploeg vaak ver in de extra tijd op promotiekoers.

De kop boven dit stuk is echter een tikje gechargeerd. Want hoewel lucky Dick op beslissende momenten over geluk niet te klagen heeft gehad, valt aan de prestatie van FC Groningen, coach Dick Lukkien en zijn staf maar bitter weinig af te dingen. Jazeker, de Groningse begroting mocht er zijn, maar promotie afdwingen op de brokstukken van het met afstand slechtste jaar in de clubhistorie ooit? Petje af.

Deze opinie was eerder te lezen op RTV Noord.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Scroll naar boven