skip to Main Content
Est. JUNI 2015

Waarom brengen die moffen die trein zelf niet?

Soms begin je met het lezen van een feel good-bericht, en denk je bij jezelf: Ach, wat leuk. Komt alles toch nog op z’n pootjes terecht. Eind goed, al goed. Maar dat je, hoe verder je leest, meer en meer het gevoel bekruipt van: Hoe. Is. Het. In. Godesnaam. Mogelijk? Dit kan toch niet waar zijn?

Ik had het zoëven bij het lezen van dit bericht: Door Duitsers geroofde Hofpleintrein komt nog dit jaar terug. Ha. Prachtig, natuurlijk. In kort bestek: de Moffen hebben destijds kennelijk niet alleen fietsen en kunstschatten mee naar het Oosten genomen, maar zelfs complete treinstellen. Een Nederlandse treinen-nerd had ’t karakteristieke groene treintje echter onlangs op een rangeerterrein in Leipzig zien staan. Autoriteiten gewaarschuwd, en nu staat ’t wagonnetje op punt van thuiskomen. Nou, mooi toch?

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Jawel. Zeker. ALS DIE MOFFEN ’T TREINTJE ZELF EVEN TERUG ZOUDEN KOMEN BRENGEN! Met alle egards en toeten en bellen! En met een duizendmaal sorry, we zullen het echt nooooit meer doen! Dán was het inderdaad mooi geweest. Zo mooi, dat ik misschien zelfs nog wel ’n traantje had weggepinkt.

Maar nee, dat blijkt dus niet het geval. Er moest door verschillende Nederlandse instanties flink worden betaald om het GESTOLEN treintje terug naar hier te krijgen. Jazeker, u leest het goed. We hebben het treintje terug moeten KOPEN.

Uw klomp ook gebroken? Kan ik me voorstellen. Maar het is toch echt zo. Zo is er met de eigenaar (lees: dief dan wel heler) van de trein onderhandeld over de opslagkosten. Voor niks gaat ook op het rangeerterrein in Leipzig tenslotte de zon op. Ook heeft het Utrechtse Spoorwegmuseum diep in de buidel moeten tasten om het vehikel van de eigenaar/dief/heler (terug) te kopen. En als klap op de vuurpijl is er door een speciaal opgerichte Rotterdamse stichting via een crowd-fun-dings-act-ie (!) tienduizend euro opgehaald. Die zijn nodig om de Hofpleintrein met behulp van een dieplader weer naar Nederland te krijgen.

Het moet toch niet veel gekker worden, mensen. We mogen God op onze blote knieën danken dat die Moffen destijds niet de Nachtwacht hebben meegenomen. Dat zou ons anno nu ’n aardige stuiver hebben gekost. •

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Reuze makkelijk, via bijvoorbeeld iDEAL. Bedankt alvast!

Mijn gekozen waardering € -
Back To Top